Prateći 57000 odraslih osoba istraživači su utvrdili da je svakodnevna konzumacija najmanje jednog jajeta povezana s 58 do 77posto većim izgledima za obolijevanje od dijabetesa tipa 2, objavio je stručni časopis Diabetes Care. Studija nije pokazala na koji način bi jaja mogla biti povezana s dijabetesom, no znanstvenici vjeruju kako ključnu ulogu ima kolesterol, poznati faktor rizika za šećernu bolest.
Istraživači napominju kako jaja sadrže važne hranjive tvari - proteine, vitamine, minerale te tzv. dobre nezasićene masnoće, pa je važno njihovu konzumaciju ograničiti - ne i potpuno izbjegavati. Prema riječima znanstvenika, za smanjenje rizika obolijevanja od dijabetesa tipa 2 je najvažnije održavanje zdrave tjelesne mase, pridržavanje uravnoteženog režima prehrane te dovoljna količina tjelesne aktivnosti.
-
tijelo je bilo uz Savu
Detalji strašnog ubojstva na savskom nasipu: Ubojica i žrtva bili su u vezi
-
opsada grada
FOTO Izvanredno stanje zbog tri minute: Snajperisti na krovovima, svi strahuju od onoga što bi moglo uslijediti
-
Iz minute u minutu
Radić nakon sastanka HDZ-a i DP-a: "Imamo obrise većine, pregovori se nastavljaju sutra"; Komentirao i SDSS te Novosti