Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svakodnevna konzumacija jaja je povezana s većim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2, sugerira studija znanstvenika s Harvarda.


Prateći 57000 odraslih osoba istraživači su utvrdili da je svakodnevna konzumacija najmanje jednog jajeta povezana s 58 do 77posto većim izgledima za obolijevanje od dijabetesa tipa 2, objavio je stručni časopis Diabetes Care. Studija nije pokazala na koji način bi jaja mogla biti povezana s dijabetesom, no znanstvenici vjeruju kako ključnu ulogu ima kolesterol, poznati faktor rizika za šećernu bolest.

Vezani članci Konferencija za medije povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti Mnogi je ne prepoznaju dok nije kasno: Od ove bolesti u Hrvatskoj boluje svaka deseta osoba, a zovu je još i "tihi ubojica" Jaja Svatko zna ispeći jaja? Čovjek bi mislio da je to jednostavno, ali prizori s Twittera govore drugačije

Istraživači napominju kako jaja sadrže važne hranjive tvari - proteine, vitamine, minerale te tzv. dobre nezasićene masnoće, pa je važno njihovu konzumaciju ograničiti - ne i potpuno izbjegavati. Prema riječima znanstvenika, za smanjenje rizika obolijevanja od dijabetesa tipa 2 je najvažnije održavanje zdrave tjelesne mase, pridržavanje uravnoteženog režima prehrane te dovoljna količina tjelesne aktivnosti.