Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Dulji život – kraći san

Što ste stariji trebate sve manje sna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što ste stariji potrebno vam je manje sna i tu ste u prednosti pred mlađim generacijama, koje će teže podnijeti nedostatak popodnevnog odmora.

Osam sati sna, što je recept za zdrav život, mladolik izgled i dobro raspoloženje ne vrijedi baš uvijek. S godinama i starenjem organizma potrebno mu je sve manje sna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kad sunce utone, breza klone Znanstvena studija: Po prvi put pronađen dokaz da drveće spava Slika nije dostupna San je bitan Manjak sna mogao bi imati kobne posljedice!

Vrijeme koje provodimo spavajući značajno se smanjuje s godinama. Istraživanje koje je provedeno u Americi pokazalo je kako odrasli u dobi od 66 do 83 godine spavaju 20 minuta manje od od osoba koje imaju između 40 i 55 godina. Oni pak trebaju 23 minute manje sna od osoba u dobi od 20 do 30 godina.

Leonardo da Vinci spavao je samo sat i pol dnevno, a i to je rascjepkao tako da je svaka četiri sata spavao po 15 minuta. Starije osobe se također bude tijekom noći te provode više vremena budni nakon prvog stadija sna. Faza koja se najviše smanjuje s godinama je faza dubokog sna u kojem svijest potpuno nestaje.

Iako starije osobe spavaju kraće i nedostaje im faza sna tijekom koje se čovjek najviše odmori, ne pokazuju preveliku želju za popodnevnim odmorom kako bi povratili energiju.

Istraživanje provedeno u Engleskoj obuhvatilo je 110 zdravih osoba koje nemaju problema sa spavanjem, od toga je 44 sudionika bilo mlado, njih 35 srednje dobi te 31 starija osobe.

Spavali su jednu noć normalno, a zatim im je tijekom druge dvije noći san bio prekidan, nakon čega je uslijedila još jedna noć za oporavak.

Tijekom prve noći mladi su spavali najduže, 433 minute, ispitanici srednje dobi 410 minuta, a najstariji su spavali najkraće, 390 minuta.

Nakon toga svi su sudionici zamoljeni da se tijekom popodneva ugodno smjeste na krevet i pokušaju zaspati. Mladima je trebalo svega 8,7 minuta da utonu u san, ispitanici srednje dobi su zadrijemali za 12 minuta, a starijim osobama je bilo potrebno čak 14 minuta.

Potreba za snom se smanjuje s godinama, no ljudima je potrebna različita količina sna. Tako je i veliki vojskovođa Napoleon spavao samo 4 do 5 sati dnevno, dok je Goethe bio veliki spavalica i uživao u snovima 12 sati. Leonardo da Vinci spavao je samo sat i pol dnevno, a i to je rascjepkao i to tako da je spavao 15 minuta svaka četiri sata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene