Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U trećini slučajeva

Rak dojke moguće je spriječiti vježbanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena. One s viškom kilograma imaju 60 posto veće šanse za oboljenje.

Čak trećina slučajeva raka dojke u zapadnim zemljama može biti spriječena. 'Žene samo trebaju manje jesti i više vježbati', rečeno je na Europskoj konferenciji o raku dojke, na kojoj se debatiralo kako životni stil utječe na bolesti. Bolje liječenje, rana dijagnoza i mamografija su dramatično usporile rak na dojci, ali stručnjaci kažu da bi sada trebalo okrenuti promjenama ponašanja kao što su dijete ili fizička aktivnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Jaroslaw Kaczynski Stiže i pritužba "Za niski natalitet krive su žene koje piju": Kontroverzni političar izjavom razbjesnio javnost

'Što se može postići mamografijom je postignuto. Više od toga ne možemo učiniti.Vrijeme je da se okrenemo drugim metodama', rekao je Carlo La Vecchia, vođa epidemiološkog odjela na Sveučilištu u Milanu. Na konferenciji održanoj u Barceloni je naglašeno kako je 25 do 30 posto slučajeva raka dojke moglo biti spriječeno samo da su oboljele žene imale manju težinu ili više vježbale, prenosi Yahoonews. Određen životni stil, što se posebno odnosi na pušenje, dijetu, vježbanje ili izlaganje suncu, može imati važnu ulogu za nastanak nekoliko vrsta raka.

60 minuta fizičke aktivnosti utječe povoljno na rak dojke

Doktorica Michelle Holmes s Harvarda kaže da ljudi pogrešno vjeruju da su im šanse za dobivanje raka povezane s genima, no to nije tako. 'Geni su ovdje tisućama godina, a stope raka se mijenjaju tijekom ljudskog života', kaže ona. Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena. U Europi je zabilježen 421.000 novi slučaj samo u 2008. godini. Skoro 90.000 žena je te godine umrlo od ove bolesti. U SAD-u se te brojke kreću oko 190.000 novooboljelih i oko 40.000 smrti. Šanse da žena oboli od raka dojke su jedan naprema osam.

Žene koje imaju višak kilograma imaju 60 posto više šansi da obole nego njihove sugrađanke normalne težine, pokazalo je britansko istraživanje iz 2006. godine. No, Robert Baan, stručnjak za rak u međunarodnoj istraživačkoj agenciji, kaže da nije još uvijek jasno da li će smanjenje težine smanjiti i stupanj rizika na istu razinu, koju imaju žene koje nikad nisu imale višak kilograma. Društvo za rak preporučuje 45 do 60 minuta fizičke aktivnosti pet ili više dana u tjednu kako bi se smanjio rizik za dobivanje raka. Manje alkohola bi također moglo pomoći. Stručnjaci predviđaju da više od nekoliko čaša dnevno povećava šanse za dobivanje raka za 4 do 10 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene