Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pretilost i preširok struk - kombinacija za dijabetes

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako imate previše centimetara u struku ili ako imate previše kilograma u rizičnoj ste skupini za potencijalni razvoj dijabetesa tipa 2, no kombinacija obaju faktora najopasnija je, pokazala je studija čije su rezultate objavili njemački znanstvenici.

Poznato je da pretile odrasle osobe imaju više izgleda da obole od dijabetesa tipa 2 od onih s manjom kilažom. Također, mnoga su istraživanja pokazala da količina masnih nakupina oko struka predstavlja dodatan rizik. 

Pročitajte i ovo Protuprosvjed na Trgu Prosvjedi i ljudska prava VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!'' Ilustracija Rodni jaz Žene u Hrvatskoj od danas do kraja godine rade besplatno

No, postoje kontroverze oko toga koja mjerenja treba uzeti u obzir kako bi se procijenio stvaran rizik od potencijalnog obolijevanja od ove vrste dijabetesa.

Prema rezultatima zadnjeg istraživanja indeks tjelesne mase (BMI) i obim struka podjednako su rizični za razvoj spomenute bolesti.
 
Opasnost je veća među muškarcima nego među ženama kojima je BMI visok i imaju višak centimetara u struku.

Voditeljica istraživanja, dr. Christa Meisinger iz Nacionalnog centra za istraživanje okoliša i zdravlja u njemačkom Neuherbergu, smatra da bi liječnici trebala u obzir uzeti oba faktora te napominje da je obim struka, kada je riječ o potencijalnom obolijevanju od dijabetesa tipa 2, posebno važan faktor kod žena.

Dr. Meisinger i kolege u istraživanje su tijekom osmogodišnjeg razdoblja uključili 6.012 muškaraca i žena u dobi od 35 do 74 godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene