Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poznati kuhar preporučio biljku koja izaziva halucinacije pa čak i smrt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada poznati kuhar preporuči neku biljku kao poseban dodatak, ne razmišljate možete li mu vjerovati nego odmah krenete u potragu za istom.

Anthony Worrall Thompson savjetovao je čitateljima magazina o zdravlju i organskoj hrani, da salatu začine otrovnim korovom. Preporučio je korov poznat pod nazivom 'henban' koji je smrtonosan i srodan biljci 'nightshade' koja je također otrovna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u luksuznom hotelu Slavni kuhar dobio otkaz zbog ponižavanja: Pomoćnika tjerao da satima sjedi gol s jabukom u ustima i mrkvom u anusu Ilustracija Toronto Poštom slao otrov diljem svijeta: Optužen za 14 ubojstava, sumnja se da je brojka znatno veća

Henban može uzrokovati halucinacije, zbunjenost i ubrzanje pulsa i nikako se ne smije jesti.

57-godišnji kuhar, vlasnik je nekoliko restorana, a biljku je preporučio u intervju u kojem je pričao o svojoj strasti prema organskoj hrani. 

'U restoranima s ponosom serviramo najbolju britansku hranu, organsku i jednostavno pripremljenu. Uzgajamo svoje voće, povrće i začine, bez upotrebe kemikalija, ručno ubrane', rekao je Anthony.

'Imamo mnogo stvari koje rastu blizu restorana. Često u ovo doba godine upotrebljavamo koprivu, većinom za juhe. Korov 'henbane' dobar je dodatak salatama', rekao je kuhar u intervjuu.

Uredništvo magazina odmah je reagiralo, pa je u istom broju objavljena i isprika. Urednik se ispričao u kuharovo ime, te rekao kako je smrtonosnu biljku, pobrkao s jednom drugom. I to jestivim korovom Bijela loboda, koji brzo raste i čiji su mladi listovi veoma ukusni u salatama ili kuhani poput špinata.

Otrovni korov koristio se u nekim biljnim pripravcima. Tako je 1910. godine Hawley Harvey Crippen, upotrijebio otrov iz biljke kako bi ubio svoju suprugu. Ovaj liječnik naručio je određenu količinu jakog narkotika hyoscine od jednog kemičara za 'homeopatske potrebe'.

Hyoscine, koji nastaje od ove biljke, izaziva uznemirenost i buncanje nakon kojeg slijedi uspavanost i paraliza. Jako mala količina dovoljna je da ubije čovjeka u roku od 12 sati.

U tijelu njegove žene pronađena je mala, ali smrtonosna doza.

Najčešće raste u pjeskovitim područjima, uz cestu, smeće ili stare zgrade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene