Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odgovorio je na rok koji je Rusija dobila od britanske premijerke Therese May da objasni svoju ulogu u trovanju bivšeg dvostrukog špijuna i njegove kćeri u Engleskoj.

Galerija


Sergej Lavrov na konferenciji za medije koju je održao u utorak rekao je da Rusija nije povezana s trovanjem bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala te da očekuje od Londona da odgovori na zahtjev Moskve za otvaranjem istrage trovanja Skripalove kćeri jer je ona ruska državljanka, javlja Reuters.

Vezani članci Napad na Skripala (Foto: AFP) Špijuna Skripala Britanci nudili i drugima zemljama Sergej Lavrov (Foto: AFP) Gore od hladnog rata: "Povjerenje između Rusije i SAD-a gotovo je izgubljeno, ali ipak još nije na nuli"

Međutim, naglašava, London im je već uskratio pristup materijalima povezanima sa slučajem trovanja, odnosno da tragove otrova koje su prikupili nisu htjeli ustupiti Rusima na provjeru.

Dodao je da slučaj Skripal podsjeća na slučaj špijuna Litvinenka koji je također bio otrovan na teritoriju Velike Britanije.

Podsjetimo, britanska premijerka Theresa May u obraćanju parlamentu u ponedjeljak navečer rekla je da Moskvi daje rok do utorka navečer, da dostavi objašnjenja Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW). U slučaju da Moskva ne da uvjerljiv odgovor, "smatrat ćemo da se radi o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije''.

Nakon Lavrovljeva obraćanja sastaje se britanski vladin odbor Cobra u kojem su ministri i čelnici zaduženi za sigurnost.

Sergej Lavrov (Screenshot: AP)
Sergej Skripal u teškom je stanju (Foto: AFP) Foto: Afp