Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pogledajte što vam mogu učiniti steroidi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svatko tko koristi steroide kako bi dobio na mišićnoj masi razmislit će još jednom nakon što pogleda slike strašnih rana koje je pretrpio jedan mladi bodybuilder.

Njemački doktori bili su šokirani kad su vidjeli velike, duboke i bolne ožiljke na prsima i leđima 21-godišnjeg mladića. Nakon terapije antibioticima rane su zacijelile, ali ostali su trajni ožiljci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Do razine ljekarni Povlači lijek za djecu, sadrži nedozvoljene tvari Ilustracija Slovenski državljani Napumpali ilegalni biznis u SAD-u pa u Istri kupovali nekretnine: Šteta veća od milijun eura

Stručnjaci tvrde da su rane koje nastaju od posljedica uzimanja steroida uglavnom puno blaže. 

Statistike govore da se broj korisnika steroida kreće oko 42000 no smatra se da su prave brojke dvostruko veće.

Steroidi su uglavnom sintetizirani iz muških spolnih hormona testosterona. Zabranjeni su od strane mnogih sportskih udruženja uključujući i Međunarodni olimpijski odbor, zbog štetnosti za zdravlje i nepoštene natjecateljske konkurencije.

Poznati kontraefekti uporabe steroida uključuju i oštećenja ključnih organa poput jete i srca.

Dr. Peter Arne Gerber iz Ureda za dermatologiju sveučilišta u Düsseldorfu, kaže da čak i umjerena uporaba steroida može izazvati velike probleme. 

'Obično kod ljudi koji uzimaju umjerene doze možete vidjeti neki blaži oblik ožiljaka ali u nekim slučajevima dolazi do ozbiljnih problema. Doze koje je uzimao dotični momak su jednake dozama koje koriste profesionalni bodybuilderi.'

Dr. Gerber kaže da je mladić nastavio s uzimanjem steroida unatoč problemima s kožom jer je bio zabrinut za gubitak svoje mišićne mase. Naposlijetku je ipak prestao ali do tada je upotreba steroida izazvala ozbiljnu štetu u obliku smanjene brojnosti spermija i suženih testisa.

'Vjerojatno je posrijedi bila upotrebljena doza ali rekacija na dozu prilično je individualna stvar. Upitno je hoće li opet oći vježbati s obzirom na ožiljke,' rekao je doktor.

Stručnjaci iz Britanije kažu da steroidi mogu uzrokovati takve rane ali ovako teške ozlijede uglavnom su rijetke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene