Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do razine ljekarni

Povlači lijek za djecu, sadrži nedozvoljene tvari

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Do razine ljekarni provodi se povlačenje serije lijekova Sabril 500 mg tablets i Sabril 500 mg sachets (vigabatrin). Važno je naglasiti da u promet nije stavljen niti jedan takav lijek.

Zbog neispravnosti u kakvoći lijeka povlači se serija lijekova Sabril 500 mg tablets i Sabril 500 mg sachets (vigabatrin).

Kako navode iz HALMED-a, tvrtke PHOENIX Farmacija d.o.o i Medika d.d., distributeri lijekova Sabril 500 mg tablets i Sabril 500 mg sachets (vigabatrin), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serija 2006B i 2987A predmetnih lijekova. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ljetno osvježenje Kristalno plava, no je li i kristalno čista? Provjerili smo stanje vode u gradskim bazenima

Postupak povlačenja provodi se temeljem neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na onečišćenje djelatne tvari vigabatrin, u kojoj su detektirani tragovi druge djelatne tvari koja je identificirana kao tiaprid. Iako su detektirane količine tiaprida znatno niže od maksimalne dopuštene dnevne doze, serija lijekova ipak se povlači zbog mogućih nuspojava djelatne tvari tiaprid.

Navedeni lijekovi s djelatnom tvari vigabatrin u Republici Hrvatskoj nabavljaju se postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept te zbog toga u promet nije stavljen niti jedan takav lijek.

Pročitajte i ovo Ilustracija "dobar život" Najdugotrajnije istraživanje otkrilo što ljudima donosi pravu sreću. Nije novac

U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije, bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku, a ako dođe do bilo kakvih nuspojava lijeka ili neispravnosti u kakvoći, zdravstveni radnici obvezni su ih prijaviti HALMED-u. Također, pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek mogu se sami izravno javiti HALMED-u uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate i svojem liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene