Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo cijepljenje protiv gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijepljenje protiv gripe počelo je danas u svim domovima zdravlja u Hrvatskoj, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Baklaić.

Cjepivo je besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstveno osoblje, a ostali će ga platiti 60 kuna, rekao je Baklaić.

Pročitajte i ovo Dijana Mayer Stigla u Hrvatsku Epidemiolozi pozvali na cijepljenje protiv gripe, ali uz jednu bitnu preporuku: "Smatramo da je bolje pričekati..." Slika nije dostupna Prva količina planula Stiže još 240.000 doza cjepiva protiv gripe: HZJZ objavio od kada i gdje će se građani moći cijepiti

HZJZ je za ovu sezonu gripe naručio 700.000 doza cjepiva, za 30 posto više nego lani, što je ukupno stajalo oko 30 milijuna kuna.

Ove godine kod nas se očekuju inačice uobičajenih sojeva virusa gripe - virusi A tipa Nova Kaledonija H1N1 i Wisconsin H3N2, te virus B tipa Malaysia, rekao je Baklaić.

U sastavu cjepiva su sojevi virusa gripe za koje se na temelju
praćenja kretanja predviđa da će cirkulirati u nastupajućoj sezoni, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

S obzirom da epidemija gripe u Hrvatsku dolazi iza Nove Godine (lani je stigla tek u ožujku), bit će dovoljno vremena za sve koji žele i trebaju se cijepiti, pa nema potrebe za stvaranjem redova u ambulantama opće prakse, gdje će se cijepljenje obavljati, kaže Baklaić.

Iako je nabavljeno od različitih proizvođača, sastav cjepiva je
standardan, a sigurnost korisnicima jamči Agencija za lijekove i medicinske proizvode.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene