Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijepljenje protiv gripe počelo je danas u svim domovima zdravlja u Hrvatskoj, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Baklaić.


Cjepivo je besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstveno osoblje, a ostali će ga platiti 60 kuna, rekao je Baklaić.

Vezani članci Drive-in cijepljenje u Virovitici Što s onima koji čekaju drugu dozu ako prestane stizati AstraZeneca: "U tom slučaju cijela je država u banani" Konferencija za medije Nacionalnog stožera - 1 Beroš otkrio razmišlja li se o sankcijama protiv građana koji se ne žele cijepiti: "Imamo bazu podataka"

HZJZ je za ovu sezonu gripe naručio 700.000 doza cjepiva, za 30 posto više nego lani, što je ukupno stajalo oko 30 milijuna kuna.

Ove godine kod nas se očekuju inačice uobičajenih sojeva virusa gripe - virusi A tipa Nova Kaledonija H1N1 i Wisconsin H3N2, te virus B tipa Malaysia, rekao je Baklaić.

U sastavu cjepiva su sojevi virusa gripe za koje se na temelju
praćenja kretanja predviđa da će cirkulirati u nastupajućoj sezoni, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

S obzirom da epidemija gripe u Hrvatsku dolazi iza Nove Godine (lani je stigla tek u ožujku), bit će dovoljno vremena za sve koji žele i trebaju se cijepiti, pa nema potrebe za stvaranjem redova u ambulantama opće prakse, gdje će se cijepljenje obavljati, kaže Baklaić.

Iako je nabavljeno od različitih proizvođača, sastav cjepiva je
standardan, a sigurnost korisnicima jamči Agencija za lijekove i medicinske proizvode.