Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Perfekcionisti podložniji upali tankog crijeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Perfekcionisti su skloniji mogućnosti obolijevanja od iritabilnog kolona nakon preboljele crijevne infekcije, ustanovili su znanstvenici sa Sveučilišta Southampton koji su o povezanosti stresa s ovom bolešću razgovarali sa 620 osoba koje boluju od gastroenteritisa.

Gastroenteritis je upala tankog crijeva koja izaziva grčevitu abdominalnu bol, proljeve, a nekad i krvarenja.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Osobe koje su se "preforsirale" u nekom poslu ili su bile tjeskobne bile su i podložnije razvoju iritabilnog kolona, najčešće gastrointestinalne bolesti, čiji je uzrok promjena intestinalnog motiliteta pri čemu važnu ulogu igraju psihološke promjene.

Znanstvenici smatraju da studija, čiji su rezultati objavljeni u
časopisu "Gut", može objasniti zašto se kod nekih osoba nakon infekcije crijeva razvije iritabilni kolon.

"To su najčešće osobe koje imaju visoka očekivanja od sebe i drugih i smatraju da sve što naprave mora biti savršeno", objasnila je dr. Rona Moss-Morris koja je vodila istraživanje. 

Kod svakog desetog pacijenta razvije se bolest iritabilnog kolona nakon bakterijske crijevne infekcije, unatoč tomu što je osoba ranije bila u potpunosti zdrava.

Takve infekcije najčešće uzrokuju upale i gnojne čireve u crijevima te u nekim slučajevima mogu uzrokovati povraćanje i krvarenje iz rektuma.

Osobe koje su dobrovoljno sudjelovale u istraživanju i kod kojih je dijagnosticiran iritabilni kolon, liječnicima su se žalile na visoki stupanj stresa, tjeskobe i psihosomatske simptome, za razliku od onih kod kojih se ovo stanje nije razvilo. 

"Ovdje nije riječ o hipohondrima, nego o osobama koje su jednostavno imale negativan stav prema simptomima svoje bolesti", rekla je dr. Moss-Morris, ponovivši kako je riječ o osobama s visokim očekivanjima prema sebi samima i svemu što čine. 

Sugerirala je kognitivno-bihejvioralnu terapiju koja bi kod ovakvih ljudi mogla postići značajne rezultate, istodobno kazavši kako to ipak ne znači da je kod iritabilnog kolona problem u potpunosti psihološke prirode.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene