Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvaranje arterija nakon srčanog napada ne pomaže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovije istraživanje opovrgnulo je do sada uvriježeno stajalište među liječnicima koji liječe pacijente koji su preživjeli srčani udar navodeći da otvaranje blokirane arterije danima ili čak tjednima nakon preživjelog udara vjerojatno uopće ne pomaže.

Veliko međunarodno ispitivanje koje je obuhvatilo ljude iz 27 zemalja došlo je čak do uznemirujućih naznaka da bi to, štoviše, čak moglo i škoditi.

Pročitajte i ovo Počela Vinistra (Foto: Dnevnik.hr) Uz pridržavanje mjera U ovoj županiji je epidemiološka slika takva da planiraju i neke manifestacije: "Trend je dobar" New York (Foto: Getty Images) Ukinuli i policijski sat Bili su jedno od najvećih žarišta korone u svijetu, a sad su napokon najavili potpuno otvaranje: "Spremni smo"

Prema riječima doktora, rezultati se ne odnose na većinu
Amerikanaca koji su pretrpjeli infarkt, no sugeriraju da bi njih
100.000 godišnje moglo izbjeći troškove i rizik postupka zvanog angioplastika, te umjesto toga uzimati lijekove. 

Studija je pokazala da ljudi kojima je balon postavljen s ciljem otvaranja arterije 3 do 28 dana nakon srčanog udara nisu prošli ništa bolje od onih kojima su davani standardni lijekovi za izbjegavanje drugog srčanog udara.

"Ovi su nalazi zaista iznenađenje", komentirala je dr Elizabeth
Nabel, ravnateljica Nacionalnog instituta za srce, koje je financiralo istraživanje. "Dugo vremena mislili smo da je otvaranje arterije bilo kada nakon udara bolje nego ostaviti je zatvorenu", dodala je.

Rezultati studije predstavljeni su u utorak na konferenciji Američke udruge za srce, a objavljeni su i on line u New England Journal of Medicine i pojavit će se u njegovu redovnom izdanju od 7. prosinca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene