Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najnovije istraživanje opovrgnulo je do sada uvriježeno stajalište među liječnicima koji liječe pacijente koji su preživjeli srčani udar navodeći da otvaranje blokirane arterije danima ili čak tjednima nakon preživjelog udara vjerojatno uopće ne pomaže.


Veliko međunarodno ispitivanje koje je obuhvatilo ljude iz 27 zemalja došlo je čak do uznemirujućih naznaka da bi to, štoviše, čak moglo i škoditi.

Vezani članci Njemačka donijela kriterija popuštanja mjera Njemačka odlučila koji kriteriji moraju biti ispunjeni za početak rada maloprodaje i kulturnih objekata Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 6 Otvara se obnovljeni Vukovarski vodotoranj, branitelji zadovoljni povratkom simbola otpora: „Nama to puno znači..."

Prema riječima doktora, rezultati se ne odnose na većinu
Amerikanaca koji su pretrpjeli infarkt, no sugeriraju da bi njih
100.000 godišnje moglo izbjeći troškove i rizik postupka zvanog angioplastika, te umjesto toga uzimati lijekove. 

Studija je pokazala da ljudi kojima je balon postavljen s ciljem otvaranja arterije 3 do 28 dana nakon srčanog udara nisu prošli ništa bolje od onih kojima su davani standardni lijekovi za izbjegavanje drugog srčanog udara.

"Ovi su nalazi zaista iznenađenje", komentirala je dr Elizabeth
Nabel, ravnateljica Nacionalnog instituta za srce, koje je financiralo istraživanje. "Dugo vremena mislili smo da je otvaranje arterije bilo kada nakon udara bolje nego ostaviti je zatvorenu", dodala je.

Rezultati studije predstavljeni su u utorak na konferenciji Američke udruge za srce, a objavljeni su i on line u New England Journal of Medicine i pojavit će se u njegovu redovnom izdanju od 7. prosinca.