Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nove kompujorske analize mogle bi pomoći detektiranju najranijih znakova oštećenja moždanih stanica, koja dovode do Alzheimerove bolesti.


Kompjutorski sustav je sposoban analizirati stupanj oštećenja u područjima sive materije, gdje su moždane stanice jako zgusnute među sobom.
  
Znanstvenici su uvjereni da bi to moglo dovesti do ranije dijagnoze bolesti, koja bi se tako mogla liječiti mnogo učinkovitije jer bi bila otkrivena u najranijoj fazi.

Vezani članci Propao im strop Konačno im se odmrznule cijevi, a onda su uslijedili samo novi problemi Slika nije dostupna Ovo su 4 stvari kojima već sada možete zaštititi svoj mozak

- Naše metode mogle bi dovesti do ranog otkrivanja bolesti, što bi nam omogućilo da brzom intervencijom usporimo napredovanje bolesti, rekla dr. Min-Ying Su.
 
Kako bolest napreduje, oštećuju se stanične membrane, što omogućuje molekulama vode da lakše ulaze u njih. Neurološki procesi tada se posve poremećuju i stanica odumire.

Znanstvenici su stvorili kompjutorski sistem kojim je moguće detektirati prisutnost vode analizirajući slike dobivene skeniranjem mozga. Na taj način se može utvrditi koeficijent prisutnosti vode u mozgu, što znači i prisutnost oboljenja. 

Otkriće znanstvenicima omogućuje rano detektiranje promjena na stanicama tipično za Alheimerovu bolest, što bi bio velik korak u liječenju ove bolesti, za koju za sada nema lijeka.