Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkriveni rani znakovi Alzheimera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove kompujorske analize mogle bi pomoći detektiranju najranijih znakova oštećenja moždanih stanica, koja dovode do Alzheimerove bolesti.

Kompjutorski sustav je sposoban analizirati stupanj oštećenja u područjima sive materije, gdje su moždane stanice jako zgusnute među sobom.
  
Znanstvenici su uvjereni da bi to moglo dovesti do ranije dijagnoze bolesti, koja bi se tako mogla liječiti mnogo učinkovitije jer bi bila otkrivena u najranijoj fazi.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Kako se planira ostvariti smanjenje emisije ugljika u atmosferu? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode"

- Naše metode mogle bi dovesti do ranog otkrivanja bolesti, što bi nam omogućilo da brzom intervencijom usporimo napredovanje bolesti, rekla dr. Min-Ying Su.
 
Kako bolest napreduje, oštećuju se stanične membrane, što omogućuje molekulama vode da lakše ulaze u njih. Neurološki procesi tada se posve poremećuju i stanica odumire.

Znanstvenici su stvorili kompjutorski sistem kojim je moguće detektirati prisutnost vode analizirajući slike dobivene skeniranjem mozga. Na taj način se može utvrditi koeficijent prisutnosti vode u mozgu, što znači i prisutnost oboljenja. 

Otkriće znanstvenicima omogućuje rano detektiranje promjena na stanicama tipično za Alheimerovu bolest, što bi bio velik korak u liječenju ove bolesti, za koju za sada nema lijeka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene