Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobe s krvnom grupom 0 imaju znatno manji rizik obolijevanja od raka gušterače, dok osobe s krvnom grupom B imaju najveće izglede za razvoj tog oblika karcinoma.


U usporedbi s osobama koje imaju krvnu grupu 0, osobama s krvnom grupom A prijeti 32 posto veći rizik za rak gušterače, osobe s grupom AB imaju 51 posto veći rizik obolijevanja, a osobe s krvnom grupom B imaju čak 72 posto veći rizik. Rezultati objvljeni u stručnom časopisu Journal of the National Cancer Institute su utemeljeni na praćenju 107503 ispitanika, a piše PLIVAzdravlje.

Vezani članci Obilježavanje prvog Nacionalnog dana preživjelih od raka Iskustva ljudi koji su preživjeli rak: "Dali su mu šest mjeseci života..." Slika nije dostupna Meso s roštilja za 70 posto povećava rizik za rak gušterače

Istraživači s Harvarda vjeruju da će njihovi nalazi popraviti razumijevanje bioloških mehanizama povezanih s razvojem bolesti te omogućiti razvoj novih metoda namijenjenih lakšem otkrivanju raka gušterače. Prema njihovim riječima, gen koji određuje krvnu grupu je smješten na kromosomu 9 te bi mogao biti povezan s naslijeđenim rizikom za razvoj raka gušterače, četvrtog najčešćeg uzroka smrti od karcinoma u SAD.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju