Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fekalne bakterije

Oprez: I WC je čišći od kupovnih kolica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilište u Arizoni otkrilo je u istraživanju provedenom na uzorku od 85 kupovnih kolica kako su drške kolica u čak 72 posto slučajeva sadržavale fekalne bakterije.

Od 85 kolica drške čak 36 kolica sadržavale su bakteriju Escherichia coli. ‘To je veći postotak od uzoraka iz wc-a supermarketa’, rekao je Charles Gerba, voditelj istraživanja i profesor mikrobiologije na Sveučilištu u Arizoni. ‘Dezinfekcija wc-a je razlog zašto postoji takav nesrazmjer. Nitko rutinski ne čisti i dezinficira kupovna kolica’, zaključio je Gerba, a prenosi msnbc.msn.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Magnet za bakterije Izgleda nevino, ali...: Strašna istina o vašoj četkici za zube Slika nije dostupna Istraživanje znanstvenika Pogodite gdje su najveća legla za razmnožavanje bakterija!

No, da nije sve crno potvrđuje i izjava dr. Neila Fishmana, stručnjaka za infektivne bolesti i prevenciju na Sveučilištu u Pennsylvaniji. ‘Zabrinuo bi se tek kada se dokaže povezanost bakterija na kolicima i epidemija u djece’ zaključio je i dodao ‘Zasad takvih pokazatelja nema a kolica koristimo već jako dugo’.

>>I jedna sekunda je dovoljna za trovanje hranom s poda

Istraživači ipak preporučuju dezinfekciju drške kupovnih kolica prije korištenja odnosno prije nego djeca dođu u dodir sa kolicima. Neki lanci super marketa su ih već i preduhitrili – ponudivši kupcima dezinfekcijske maramice. U zaključku istraživanja naglašeno je kako je prevencija najbolja mjera i kako je najvažnije – prati ruke.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene