Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport priopćio je da će se osnovnoškolci od ponedjeljka hraniti po novim, zdravim jelovnicima, koji su izrađeni u suradnji sa zagrebačkim Zavodom za javno zdravstvo.


Sve školske kuhinje pripremat će obroke s pravilnom prehranom za osnovnoškolce, koji će svakodnevno na meniju imati mlijeko i mliječne proizvode, te svježe voće i povrće, koje postaje obvezni dio ručka.

Vezani članci Nestašica hrane, ilustracija Dramatično upozorenje UN-a: "Prijeti nam nestašica hrane, a ovo je bila pogreška broj jedan" Hamburger, ilustracija Previše pesticida u hrani: Zbog opasnih sjemenki s tržišta se povlači još jedan proizvod

Od mesnih proizvoda pripremat će se krto crveno meso, perad i kunići, a bar jednom tjedno filetirana riba bez kostiju i lignje.

Najmanje jednom tjedno na meniju će se naći sušene mahunarke i sve vrste orašastih plodova.

Svi proizvodi od žitarica bit će od cjelovitih žitarica.

Namirnice će se pripremati kuhanjem i pirjanjem, a minimalno pečenjem i prženjem, dok će se za pripremu koristiti isključivo biljna ulja - maslinovo, suncokretovo, kukuruzno, repino i bućino.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba 84% osnovnoškolaca je normalno uhranjeno, 11% ih je preuhranjeno ili pretilo, a 5% djece je ispod normalne tjelesne mase.

U osnovnim školama su već uklonjeni aparati sa slatkišima i nezdravim napicima, a umjesto njih se smiju postaviti jedino aparati s vodom.

Donesena je i preporuka da škole moraju osigurati svakom djetetu čašu mlijeka dnevno.