Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Novac donosi sreću ako ga trošimo na druge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novac može značiti sreću ali samo ako ga se troši na druge ili u dobre svrhe, zaključak je to istraživanja čiji su rezultati u petak objavljeni u časopisu "Science".

Istraživanje je dalo znanstvenu potvrdu uzrečici da je puno veće zadovoljstvo davati nego primati, kazala je Elizabeth Dunn, profesorica psihologije sa sveučilišta British Colombia.
Dunn i dvoje istraživača s Harvardske poslovne škole, Laura Aknin i Mivhael Norton, su od 630 Amerikanaca zatražili da na ljestvici od 1 do 5 odrede stupanj sreće i zadovoljstva nakon što su nagradili sami sebe ili novac dali za druge. Osobe koje su se pokazale altruističnim pokazale su se i stretnijima.

Pročitajte i ovo Ljiljana Kaliterna Lipovčan s Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar Podaci novog istraživanja Je li Hrvatska država sretnih ljudi? "Nije nam sjajna ekonomska situacija, ali smo sretniji nego što mislimo" Šareni kišobrani (Foto: Dnevnik.hr) FINSKA NAJSRETNIJA Objavljena je lista najsretnijih zemalja svijeta. Ispred Hrvatske su i Slovenija, Srbija, Kosovo...

Potom su istraživači napravili drugi pokus u kojem je jedna tvrtka u Bostonu svojim zaposlenicima podijelila nagrade u visini od 3000 do 8000 dolara. Prema Dunn, pokazalo se da je način na koji su zaposlenici poslije raspolagali s tim novcem, a ne visina svote, utjecao na stupanj sreće i zadovoljstva.

"Oni koji su dio novca dali za društveno korisnu stvar osjećali su se znatno sretnijim", kazala je Dunn.

U posljednjem pokusu, studentima u Vancouveru je dato između pet i 20 dolara po danu. Jedna je polovica imala zadatak ugađati samo sebi a druga je novac mogla trošiti i na druge. Upravo u toj drugoj kategoriji su se studenti izjasnili sretnijima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene