Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premda često ozbiljno pate, nezaposleni će rijetko zatražiti profesionalnu pomoć, pokazuju rezultati istraživanja što ga je provela Sveučilišna bolnica iz Dresdena i objavila u njemačkom časopisu Psychologie Heute.


Posljedice gubitka posla ili čak samo straha od gubitka posla obuhvaćaju psihosomatske bolesti, povećanu konzumaciju alkohola, probleme u odnosima s drugima, anksioznost te depresiju. Bolnica je ispitala 387 nezaposlenih osoba, od kojih su polovica bile žene.

Vezani članci Oglasi na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Nezaposlenost u Hrvatskoj pala na 8,8 posto, raste i broj zaposlenih Radnike uvozimo, a na Zavodu čekaju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Posao traži 190.000 ljudi, a mi uvozimo radnu snagu: "Ne da se ljudima raditi pod svakakvim uvjetima i za svakakve plaće"

Nešto manje od 13 posto ispitanika, uglavnom žena, tvrdi da im je u proteklih 12 mjeseci trebao savjet ili skrb zbog psiholoških ili socijalnih problema. Međutim, samo je polovica ispitanika stvarno i zatražila pomoć. Nezaposleni oklijevaju potražiti psihološku pomoć u ustanovama za javno zdravlje ili centrima za zapošljavanje jer se boje da bi mogli biti obilježeni ne samo kao 'nazaposleni', već često i kao 'duševno bolesne' osobe, tumači časopis rezultate ankete.