Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mlijeko-koncentrirani izvor zdravlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlijeku se već stoljećima pripisuju brojna preventivna i terapijska djelovanja i ono je već u svojem izvornom obliku funkcionalna hrana.

Mlijeko i mliječni proizvodi prepoznati su kao namirnice važne za održanje zdravlja od 4000. godine prije Krista. Danas, industrija mlijeka i mliječnih proizvoda razvija i upoznaje potrošače s novom generacijom proizvoda koji su po svojim funkcionalnim učincima zdraviji i imaju višu nutritivnu vrijednost nego konvencionalana hrana.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Svjetski trendovi obogaćivanja hrane, a posebice mlijeka, prihvaćeni su i u našim krajevima, te se danas nerijetko susrećemo s mlijekom obogaćenim kalcijem, vitaminima, vlaknima, biljnim sterolima te omega-3 masnim kiselinama. 

Dostupna su nam mlijeka s višim ili nižim udjelom mliječne masti. Valja napomenuti da se konzumiranjem mlijeka s nižim udjelom masti ne gube vrijedni sastojci koje mlijeko sadrži. 

Mlijeko je najvažniji izvor kalcija, a odrasla osoba može podmiriti svoje potrebe za kalcijem s tri velike čaše mlijeka. Studija provedena na Kansas State University u Sjedinjenim Američkim Državama, objavljena u časopisu "Journal of the American Dietetic Association", proglasila je mlijeko najekonomičnijim izvorom kalcija jer osigurava najveću količinu kalcija po jedinici potrošenog novca, a u usporedbi s drugim namirnicama koje se učestalo konzumiraju.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene