Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mlijeku se već stoljećima pripisuju brojna preventivna i terapijska djelovanja i ono je već u svojem izvornom obliku funkcionalna hrana.


Mlijeko i mliječni proizvodi prepoznati su kao namirnice važne za održanje zdravlja od 4000. godine prije Krista. Danas, industrija mlijeka i mliječnih proizvoda razvija i upoznaje potrošače s novom generacijom proizvoda koji su po svojim funkcionalnim učincima zdraviji i imaju višu nutritivnu vrijednost nego konvencionalana hrana.

Vezani članci Cijepljenje na Velesajmu u Zagrebu - 2 Cijepljeno je 45 posto odraslog stanovništva: Pogledajte stanje po županijama Testiranje na koronavirus - 1 Upozorenje ministra zdravstva: ''Ne možemo živjeti u svijetu u kojem jedino razmišljamo o COVID-u''

Svjetski trendovi obogaćivanja hrane, a posebice mlijeka, prihvaćeni su i u našim krajevima, te se danas nerijetko susrećemo s mlijekom obogaćenim kalcijem, vitaminima, vlaknima, biljnim sterolima te omega-3 masnim kiselinama. 

Dostupna su nam mlijeka s višim ili nižim udjelom mliječne masti. Valja napomenuti da se konzumiranjem mlijeka s nižim udjelom masti ne gube vrijedni sastojci koje mlijeko sadrži. 

Mlijeko je najvažniji izvor kalcija, a odrasla osoba može podmiriti svoje potrebe za kalcijem s tri velike čaše mlijeka. Studija provedena na Kansas State University u Sjedinjenim Američkim Državama, objavljena u časopisu "Journal of the American Dietetic Association", proglasila je mlijeko najekonomičnijim izvorom kalcija jer osigurava najveću količinu kalcija po jedinici potrošenog novca, a u usporedbi s drugim namirnicama koje se učestalo konzumiraju.