Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobe koje redovito konzumiraju crveno meso poput onog pečenog na roštilju imaju 60 posto veći rizik da će oboljeti od raka gušterače, objavili su američki znanstvenici.


Istraživanje provedeno na University of Minnesota je pokazalo kako meso pripremljeno na roštilju sadrži visoku razinu heterocikličkih amina, kemijskih spojeva za koje je poznato do povećavaju rizik razvoja karcinoma, piše PLIVAzdravlje.

Vezani članci Slika nije dostupna Proizvođači mesa uzvraćaju udarac Slika nije dostupna TEST: Utječe li pakiranje na okus mesa?

Podaci prikupljeni od 62000 osoba u razdoblju od 9 godina pokazuju kako ispitanici koji su često konzumirali meso pečeno na roštilju ili na neki sličan način imaju 60 posto veće izglede za rak gušterače u odnosu na ispitanike koji su preferirali slabije pečeno meso ili ga uopće nisu jeli.

Utvrđeno je i kako je rizik obolijevanja od raka gušterače čak 70 posto veći u skupini ispitanika koji su najčešće konzumirali meso pečeno na roštilju, u odnosu na osobe koje su vrlo rijetko jeli tako pripremljeno crveno meso.