Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Manje ozljede, poput posjekotina na prstima ili ogrebotina na koljenima česte su i u pravilu se saniraju kod kuće, no pritom treba slijediti posebna pravila kako bi se zajamčilo da neće doći do infekcije rane te da će one brzo zacijeliti.


"Zapravo bi svaku ranu trebao obraditi liječnik. Najčešće nije tako, jer se manje ozljede često mogu sanirati i kod kuće", rekao je Stefan Osche iz njemačkog Crvenog križa u Berlinu.

Vezani članci Svjetski dan voda U nekim je zemljama skuplja od goriva, a Hrvatska ima najveću zalihu u Europskoj uniji. Stanovnici metropole pak doslovno hodaju po njoj Srušeno stablo u Slavonskom Brodu, ilustracija Nesreća u Slavonskom Brodu: Srušilo se stablo na cestu i ozlijedilo ženu (50)

Unatoč hitnoj potrebi da se zaustavi bol i krvarenje, ozljedu treba sanirati osoba koja je prethodno dobro oprala ruke. Rukama se, unatoč tomu što su dobro oprane, ne smije dodirivati otvorena rana. Kad posjekotina nastane za vrijeme rada u kuhinji, najčešće dođe do krvarenja, te se rana tako "iščisti" sama od sebe, smatra profesor na Sveučiličnoj klinici za dermatologiju u Jeni Peter Elsner.

Nakon svake, pa i najmanje ozljede organizam sam aktivira proces zacjeljivanja rane. Ako krvarenje nije obilno i u ranu nije doprla velika količina prljavštine, najbolje je preko nje pustiti čistu vodu iz pipe. Uporaba dezinfekcijskih sredstava nakon toga smanjit će opasnost od infekcija. Pritom je bolje uporabiti dezinfekcijsko sredstvo u spreju.

Tek nastalu ranu treba zaštititi od prljavštine sterilnom gazom ili običnim flasterom. Važno je obratiti pozornost da sterilnim dijelom bude prekrivena cijela oštećena površina kože. Za osobe s iznimno osjetljivom kožom farmaceutske su tvrtke proizvele flastere koji lagano prianjaju uz kožu. Među njima su i posebni flasteri za osjetljivu dječju kožu, koji se ujedno mogu jednostavno i bezbolno skinuti i zamijeniti. Kad se flaster navlaži, podložan je razmožavanju bakterija, pa ga je uputno što prije zamijeniti, jer će u protivnom rana teže zacijeliti.

Kod dubljih posjekotina ranu treba najprije zaštititi jednom ili više sterilnih gaza, te potom ruku, nogu ili drugi ozlijeđeni dio tijela dobro povezati zavojem. Dobro je pribor za prvu pomoć imati u kući i u automobilu te povremeno provjeriti je li predmetima prošao rok trajanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju