Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolest se otkriva kasno

KOPB je novi i najbrže rastući ubojica pušača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kronična opstruktivna plućna bolest, ili KOPB, najbrže je rastući uzrok smrtnosti u svijetu. Bolest najčešće pogađa pušače, a otkriva se dosta kasno, što dodatno otežava liječenje.

Kako bi dodatno upozorili na KOPB, dubrovački pulmolozi danas su organizirali besplatno mjerenje plućne funkcije. Pedesetak Dubrovčana stiglo je jutros na Stradun, kako bi izmjerilo plućne funkcije. Neki kao redovnu kontrolu, a neki iz čiste znatiželje. Ta pušačka bolest pluća polako postaje jedna od najraširenijih bolesti u svijetu, i jedan od najčešćih uzorka smrtnosti.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

>> Električna cigareta... spas u zadnji čas!?

'Računa se da nekih 300 tisuća ljudi godišnje umire u Europi. Smrtnost od kronične opstruktivne plućne bolesti 2020. biti će na trećem mjestu uzroka smrtnosti', istaknula je dr. Ivana Dujmović, pulmologinja. I dok se ostale, krvožilne bolesti uzrokovane dimom cigarete stalno smanjuju, KOPB raste. Razlog tome je što su simptomi blagi te se bolest teško otkriva. 'Pušači smatraju da je normalno da imaju kraći dah, da kašlju, da se lakše zamaraju od svojih vršnjaka. Ali, to nije normalno, to je već početak KOPB? Otkrije li se bolest na vrijeme, potpuno je se može izliječiti. Ipak, prvi korak je ugasiti cigaretu', zaključio je pulmolog dr. Žarko Vrbica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene