Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kolesterol i infartkt nisu usko povezani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači kojima je cilj bio otkriti povećava li povišena razina kolesterola i rizik za infarkt, kažu da ih je iznenadilo kada su otkrili da niža razina kolesterola nije povezana sa smanjenim rizikom za smrt od infarkta.

Iako je njihova analiza 61 studije u koje je bilo uključeno gotovo 900.000 odraslih osoba uglavnom iz zapadne Europe i Sjeverne Amerike, jasno pokazala da ljudi s nižom razinom ukupnoga kolesterola rjeđe umiru od srčanih bolesti, znanstvenici nisu pronašli nikakvu povezanost između ukupne razine kolesterola i rizika za smrt od infarkta, posebno među starijim dobnim skupinama i ljudima s povišenim krvnim tlakom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najnovije istraživanje Kako vas seks može ubiti? Slika nije dostupna Simptomi infarkta Kako spriječiti doživotne ožiljke na srcu?

Dr. Sarah Lewington sa Sveučilišta Oxford u Velikoj Britaniji
naglasila je da su dosadašnja istraživanja pokazala da lijekovi nazvani statini koji smanjuju razinu takozvanoga "lošeg" ili LDL kolesterola, znatno smanjuju rizik za infarkt.

"Mislim da sada jedino možemo reći da nije posve jasno što se događa i da moramo bolje proučiti kolesterol i podtipove infarkta kako bismo otkrili što je posrijedi", rekla je Lewington.

Od ispitanika uključenih u studiju, u dobi od 40 do 89 godina, oko 34.000 umrle su od srčanih bolesti, a 12.000 od infarkta. Studija nije uzela u obzir razliku između infarkta uzrokovanog začepljenim arterijama i onoga uzrokovanog prsnućem žile.

Niska razina ukupnoga kolesterola povezana je s nižom smrtnoošću od bolesti koronarnih arterija, među ispitanicima oba spola i svih dobnih skupina, izvijestili su liječnici u časopisu Lancet.

Bolest koronarnih arterija koju uzrokuju masne naslage vodeći je uzročnik smrti u svijetu. Naslage se gomilaju u arterijama koje srce opskrbljuju krvlju.

Suženje arterija i oslabljen protok krvi kroz srce mogu dovesti do infarkta i drugih poremećaja.

U komentaru objavljenom uz studiju dvojica francuskih stručnjaka, dr. Pierre Amarenco i dr. Gabriel Steg iz pariške Sveučilišne bolnice napisali su da povezanost između kolesterola i infarkta "vjerojatno postoji".

"Budući da statini uglavnom sprječavaju kardiovaskularne bolesti smanjujući LDL, zanimljivo je da LDL kolesterol nije povezan s rizikom za infarkt", napisali su dodajući kako "postoje dobri dokazi da smanjivanje kolesterola u krvi staninima smanjuje rizik za infarkt".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene