Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gripa može potaknuti srčane udare, ali bi pacijentima koji boluju od kardiovaskularnih poremećaja moglo pomoći cjepivo protiv gripe, objavljeno je u časopisu The Lancet Infectious Diseases.


Ono što je posebice zabrinjavajuće jest mogućnost da se istodobno oboli od svinjske gripe H1N1i i sezonske gripe. Srčane komplikacije uzrokovane gripom, poput miokardije, poznate su, ali nije još potpuno jasna uloga gripe kao 'okidača' infarkta.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 2 Kakve nas brojke očekuju danas? Počela pristizati izvješća lokalnih stožera Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije WHO poziva na moratorij na docjepljivanje protiv korone: "Ne možemo prihvatiti da zemlje koje su već iskoristile većinu globalno dostupnog cjepiva - iskoriste još i više"

Stopa smrtnosti u razdoblju gripe u ljudi koji pate od kardiovaskularnih bolesti je između 35 i 50 posto. Znanstvenici su otkrili da bi cjepivo protiv gripe moglo poslužiti kao zaštita protiv infarkta. (Hina)