Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kakao protiv visokog krvnog tlaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da čokolada za desert ipak nije tako loš izbor kako se to čini na prvi pogled. Naime, prema novom istraživanju hrana koja je bogata kakaom može pomoći pri smanjenju krvnog tlaka.

 Hrana koje je bogata polifenolima, a tu se poglavito misli na voće i povrće, već se neko vrijeme preporuča ljudima oboljelim od visokog krvnog tlaka. Ono što se ne nalazi u preporukama, a svakako bi trebalo uzeti u obzir jesu polifenoli koje nalazimo u čaju i proizvodima koji sadrže kakao.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo Roditeljstvo snižava krvni tlaK

U novoj studiji znanstvenici su kod osoba koje konzumiraju proizvode koje sadrže kakao utvrdili smanjenje kako sistoličkog tako i dijastoličkog krvnog tlaka. Smanjenje tlaka se može usporediti sa onim koji osiguravaju lijekovi, navode autori studije. 

Dodatno, znanstvenici su drugoj skupini ispitanika umjesto kakaa dali čaj ali nije utvrđena veza između konzumacije čaja i nižeg krvnog tlaka. Moguće je da je do takvih rezultata došlo jer kakao sadrži više jednih vrsta polifenola, tzv. procijanida za koje se vjeruje da su efikasniji u snižavanju krvnog tlaka.

Iako bi Vas ovakvi rezultati mogli potaknuti da posegnete za čokoladicama, autori studije naglašavaju da ovi rezultati ne znače da treba povećati unos proizvoda koji sadrže kakao, već da deserte bogate kalorijama jednostavno treba zamijeniti tamnom čokoladom koja obiluje polifenolima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene