Obavijesti Pretražite Navigacija
Uvesti kao zakonsku obavezu

'I muškarce bi trebalo cijepiti protiv HPV-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada američkog grada Atlante želi uvesti obavezno cijepljenje protiv HPV-a za dečke, a ne samo za djevojke, kako bi se spriječio rast opasne spolno prenosive bolesti.

HPV cjepivo preporuča se mladim djevojkama kako bi ih zaštitio od raka grlića maternice i genitalnih bradavica. Statistike u SAD-u pokazuju da samo jedna od tri djevojke primi predviđena tri cjepiva. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nasilje nad ženama Masakr na sudu: Ubio je tri žene, ranio još jednu. Što se promijenilo nakon 24 godine? Ilustracija Porazno istraživanje 27 posto žena bile su žrtve psihičkog nasilja svojih sadašnjih ili bivših partnera

Stručnjaci kažu da bi cjepivo zaštitilo muškarce od raka i genitalnih bradavica, a ono najbitnije spriječilo bi širenje humanog papiloma virusa ženama. Kao što je poznato, muškarci su prenositelji HPV-a, i dok kod žena može izazvati rak, muškarcima uglavnom ne bude ništa, prenosi Time Magazine.
 

Prijedlog se našao na dnevnom redu vladajućih u Atlanti. Pitaju se, ako je samo 49% žena primilo cjepivo, kako će tek muškarce navesti na obavezu cijepljenja?
 

Istraživanja su pokazala sve veći rast raka debelog crijeva kod muškaraca, kao i činjenicu da cjepivo može spriječiti bolest.
Kako Dr. Ranit Mishori navodi, ta činjenica neće pomoći nagovaranju adolescenata da prime cjepivo. U nastavku objašnjava 'Neki roditelji mogu reći:zašto cijepite mog sina protiv raka debelog crijeva? Pa on nije homoseksualac'. Predviđa takve odgovore na prijedlog vladajućim da uvedu cjepivo kao obavezno i za muškarce.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene