Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proteklih dana svjetski mediji prenosili su priču o čudesnom lijeku za rak švedskog liječnika, dr. Magnusa Essanda i o tome kako farmaceute taj lijek ne zanima jer u njemu nema zarade. No, i jedan mladi hrvatski znanstvenik se bori za opstanak tog projekta.


Prije otprilike godinu dana, 23-godišnji Matko Čančer sa zagrebačkog PMF-a, odlučio je nastaviti studij u Švedskoj, na Sveučilištu u Uppsali. Tamo se upoznao s radom dr. Essanda i kako sam kaže, vjeruje u njegov dovršetak.

Vezani članci Boris Brkljačić i Sanja Vištica Porast oboljelih od raka dojke: "Imam osjećaj da otkrivamo malo više karcinoma u uznapredovalom stadiju" Ilustracija Misteriozni virus masovno ubija psiće: Simptomi slični poznatoj bolesti, veterinari zbunjeni

>> Pronašao virus koji ubija stanice raka, farmaceuti nezainteresirani!?

'Istraživanja na kojima radimo obećavaju i rezultati su impresivni te vjerujemo kako ćemo ga moći dovršiti. Treba se nadati najboljem. To je jedino ispravno', rekao je za 24sata.hr mladi Matko, inače Zagrepčanin. Naime, kako je dr. Essand rezultate svojih istraživanja objavio u svim relevantnim znanstvenim časopisima i žurnalima, njegov je rad nemoguće patentirati i na njemu zaraditi, iako potencijalno može spasiti čovječanstvo od 'kuge 21. stoljeća', kako neki vole zvati rak.

Matko radi i na svojem projektu, isto tako virusu koji uništava stanice tumora. 'Projekt na kojem radim jest virus koji je korišten u cijepljenju protiv vodenih kozica. Želimo ga promijeniti i koristiti kao onkolitički virus koji uništava tumorske, a pritom ne šteti normalnim stanicama', pojašnjava. Njegov projekt orijentiran je na liječenje neuroblastoma, raka koji najviše pogađa djecu.

Planovi mladog hrvatskog znanstvenika, na žalost, nisu vezani za Hrvatsku, jer on ne razmišlja o povratku. Planira doktorirati u Švedskoj, gdje je upisao molekularnu medicinu. spojio je svoje dvije ljubavi - medicinu i znanost te kaže kako mu je cilj pomoći u borbi protiv bolesti.

Matko u laboratoriju provodi i do 12 sati dnevno, upoznao je mnoge mlade znanstvenike iz cijelog svijeta te stekao nova prijateljstva. Švedska, kaže, nudi puno više u smislu praktične nastave. 'Postoji dovoljno novca i opreme, pa vježbe u laboratoriju mogu biti raznolike', ističe.

Poželimo mu sreću i uspjeh u dovršetku rada na spasonosnom lijeku za rak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju