Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zanemarujte posljedice

Posljedice za organizam: 'Noć bez spavanja dovodi vas u stanje pripitosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako smo svjesni da uskraćivanjem sna sami sebi škodimo, često je teško 'uhvatiti' baš onoliko sna koliko nam treba. Međutim, posljedice koje se uslijed toga događaju našem organizmu ne bi trebalo zanemariti.

Kako nije zdravo previše spavati, tako organizmu šteti i uskraćivanje prijeko potrebnog odmora. Predugo stanje budnosti može se usporediti sa stanjem pripitosti. 'Probdjevena noć bez imalo nadoknade spavanja idući dan, odnosno 24-satna deprivacija spavanja ima za posljedicu mentalno funkcioniranje koje odgovara pripitom stanju (cc 0.8 promila alkohola u krvi)', rekao je Vlado Jukić sa psihijatrijske bolnice Vrapče u Zagrebu.

Većini odraslih potrebno je sedam do osam sati spavanja svake noći, a idealno razdoblje za to je od 22 do 8 sati ujutro. Međutim, kako svako pravilo ima iznimku, tako je nekim ljudima potrebno manje, a drugima više sna. Neki će se zadovoljiti sa šest sati odmora, dok će drugima biti potrebno i devet sati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kad sunce utone, breza klone Znanstvena studija: Po prvi put pronađen dokaz da drveće spava Slika nije dostupna San je bitan Manjak sna mogao bi imati kobne posljedice!

>> Otkrijte koja hrana pomaže da zaspete!

'Spavanje izvan navedenog razdoblja 22:00-08:00 za odrasle nije optimalno, znači ne postiže se optimalna struktura spavanja što će reći da omjeri pojedinih faza dubokog spavanja, površnog spavanja i REM-a nisu povoljni. Kraće noćno spavanje od potrebnog može se kvalitetno nadoknaditi preko dana jedino u razdoblju 14.00-16.00. Ovakva raspodjela kvalitetnog spavanja po noći određena je biološkim ritmom što ga kontrolira biološki sat koji se nalazi u čeonom dijelu mozga', kaže Jukić.

Što kada ne spavamo dovoljno?

Ako si uskraćujemo san imamo, kažu stručnjaci, slabije mentalne i motoričke sposobnosti pa nakon značajno skraćenog spavanja prethodne noći za više od dva sata slabi sposobnost analitičkog mišljenja, ali uz lažni osjećaj potpune kompetentnosti. Tada se precjenjuju sposobnosti, a smanjuje kritičnost. Moguća je, kažu, i neuravnoteženost kao kod lakše alkoholiziranosti. Osim toga, nije isključeno ni nastajanje praznina u sjećanju.

'Dugoročna neispavanost dovodi do tzv. duga spavanja kod zbrajanja primjerice za jedan sat skraćenog spavanja nekoliko noći u nizu. To dovodi do zamjetnog slabljenja kognitivnih sposobnosti uz osjećaj dekoncentracije i oslabljenog pamćenja što i jest realno', kaže Jukić.

Ako ne spavamo 24 i više sati:

- regularne tjelesne funkcije su desinkronizirane,

- izostaje optimalna pravilnost izlučivanja tekućine pa je povremeno atipično pojačana potreba mokrenja, ali i pražnjenja crijeva,

- javlja se kratkotrajno i ne očekivano slabljenje mišićnog tonusa, ili slabija koordinacija pokreta,

- osjećaj gladi događa se izvan uobičajenih termina,

- unos hrane je uvećan jer se teže postiže osjećaj sitosti,

- može se dogoditi dnevni porast tjelesne temperature (do 37.0 stupnjeva) što je fiziološki u večernjim satima, pa se javi atipični dnevni osjećaj zimnice, umora ili slabosti.

Brojni su razlozi zašto ponekad ne spavamo onoliko koliko bi trebali. Obaveze, brige, poremećaj u spavanju... Mnogi se žale da im je teže zaspati u vrijeme punog Mjeseca. 'Znanstvene spoznaje o toj tvrdnji su sporne i nije sasvim jasno kako bi Mjesec djelovao na ljude', rekao je Drago Plečko. No, u mističnim tradicijama ima mnogo materijala za te tvrdnje. Čak neki kažu da Mjesec djeluje pogubno na ljudsku psihu i kažu da engleska riječ 'lunatic' (luđak) dolazi od riječi Luna, a to je ime za Mjesec.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene