Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje provedeno u Švedskoj i Velikoj Britaniji sugerira da su dojena djeca otpornija na stres.


Informacije o gotovo 9000 djece su prikupljane nakon poroda te u dobi od 5 i 10 godina.

Vezani članci Lorena Tolić Na pragu su budućnosti, a već se nose s enormnim stresom: "Sve mi to samo daje vjetar u leđa da odem iz Hrvatske" PR Biti opušten ili upravljati emocijama? U ovo vrijeme i upravljanje je izazov

Za potrebe studije objavljene u znanstvenom časopisu Archives of Disease in Childhood istraživači su razgovarali s roditeljima, učiteljima i liječnicima djece.

Pokazalo se da djeca koja su bila dojena mnogo bolje reagiraju na stresne događaje poput razvoda roditelja te u takvim okolnostima pokazuju znatno manje simptoma anksioznosti.

Već su ranija istraživanja provedena na životinjama ukazala na činjenicu da bliski fizički kontakt između majke i potomstva ima pozitivan učinak na sposobnost kvalitetne reakcije nakon izloženosti stresu.

Ženama se savjetuje da u prvih 6 mjeseci života svoje bebe isključivo doje, te da kombiniraju dojenje s ostalom hranom do navršenih 12 mjeseci života djeteta.

Poznato je da majčino mlijeko sadrži uravnoteženu količinu hranjivih tvari koje omogućuju optimalan razvoj djeteta te masne kiseline koje su ključne za razvoj mozga i zaštitu od mnogih dječjih bolesti.