Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Djeca gledajući televiziju gomilaju kalorije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gledanje televizije uništava uobičajeni dječji odnos prema hrani, jer djeca jedu više dok sjede pred ekranom, bez obzira jesu li gladna ili ne, pokazala je studija koju su obavili znanstvenici sa sveučilišta u Buffalu u državi New York.

"Dobijeni podaci i rezultati drugih studija idu u prilog preporuka da djeci treba ograničiti gledanje televizije i ograničiti im unos hrane dok prate televizijski program", ističe dr. Jennifer L. Temple i njezini kolege suradnici u studiji.

Pročitajte i ovo Novi studio Dnevnika Nove TV najgledaniji dnevnik Dnevnik Nove TV večeras u novom terminu iz novog studija Slika nije dostupna Iskreno progovorila VIDEO Žena koja je s antiratnim transparentom upala usred prijenosa uživo na ruskoj televiziji je - TV urednica: "Pretvorili smo Ruse u zombije"

Temple i njezin tim istraživali su kako televizija utječe na pojavu "habituacije na podražaje hrane".

Habituacija kao proces smanjivanja reakcija na ponavljane podražaje dovodi do toga da osoba koja se redovno opskrbljuje hranom, habituacijom odnosno privikavanjem na hranu gubi interes za jelom čim utaži glad. 

Međutim, novi podražaj prekida taj proces habituacije i osoba će ponovo početi jesti, kad i nije gladna. Ako se pažnja osobe usmjeri na nešto drugo, onda i podražaji koji nisu hrana mogu prekinuti proces habituacije na jelo i osoba će početi jesti i kad nije gladna.

 To se događa u slučaju kada je pozornost djece skrenuta
nečim novim, u ovom slučaju gledanjem televizijskog programa, utvrdili su znanstvenici.

Proučavajući skupine djece normalne težine u dobi od 9 do 12 godina, voditelji studije utvrdili su da su djeca konzumirala 500 kalorija više te više vremena provela u jelu dok su gledala kontinuirani televizijski program. 

Za razliku od njih skupina djece koja nisu gledala televiziju, nego su rješavala kompjutorske zadatke ili pak gledala televizijske sekvence koje su se stalno ponavljale, konzumirala je manje hrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene