Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bolnice diljem svijeta mogu biti opasna mjesta s obzirom na činjenicu da 10 posto pacijenata može "pokupiti" neku neželjenu infekciju bez koje su primljeni u bolnicu, izvjestio je novozelandski parlamentarni Odbor za javno zdravstvo.


Osim mogućnosti neželjene zaraze i liječničkih pogrešaka, u izvješću odbora objavljenom u srpnju stoji kako svake godine oko 20.000 pacijenata u novozelandskim bolnicama loše reagira na određene lijekove koje ondje prime, što njihove živote često dovodi u opasnost, ponekad i životnu.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija - 2 Dug prema veledrogerijama i dalje raste: ''Bili smo prisiljeni pokrenuti zaštitne mehanizme, bolnice ulaze u poseban režim isporuke lijekova i medicinskih proizvoda'' Liječnik, ilustracija (Foto: Pixsell, Marijan Sušenj) Dnevne bolnice tek se grade, a već su "oboljele" od hrvatskog sindroma u zdravstvu

Slično izvješće objavio je i britanski parlamentarni Odbor za javno zdravstvo. Tvrde kako se svaki deseti pacijent primljen u neku od britanskih bolnica tijekom liječenja ili liječničke obrade nenamjerno dovede u opasnost.

Prošle je godine u Velikoj Britaniji zabilježeno oko milijun
takozvanih "sigurnosnih incidenata" u kojima je život izgubilo više od 2.100 pacijenata. Pretpostavlja se da je u Britaniji, kao i na Novom Zelandu stvarna brojka znatno veća, jer se velik broj incidenata nikada ne prijavi.

Novozelandski Odbor kao jedan od razloga liječničkih pogrešaka navodi premorenost liječnika i bolničkog osoblja koje radi više smjena nego što bi smjelo, uključujući i noćne, te dnevno "obradi" više pacijenata nego što je zakonom propisano. 

Prisjetimo se kako je i u našim bolnicama bilo slučajeva zaraze. Početkom godine splitsku je bolnicu potresala ''Afera hepatitis'' kada je navodno nekoliko djece transfuzijom zaraženo virusom hepatitisa C. Nedugo nakon toga sličan je slučaj zabilježen u zadarskoj bolnici. Pojedini su liječnici tvrdili kako, također putem transfuzije bilo i slučajeva zaraze AIDS-om. Takvim zarazama do kojih nije trebalo doći i kod nas su naravno uzroci nedostatak novca, osoblja ili duge liječničke smjene.