Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poboljšanje zdravlja u zemljama u razvoju i tranziciji poput Indije i Rusije, sprečavaju bolesti povezane s njihovim zagađenim okolišem, pokazalo je istraživanje koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


Zdravstveni problemi koje izaziva nečista voda, zagađeni zrak ili stres na poslu i automobilski promet ubijaju svake godine 13 milijuna ljudi u svijetu, podsjetio je WHO na konferenciji za novinare u Ženevi. Poboljšanjem stanja okoliša broj tih žrtava mogao bi se smanjiti.

Vezani članci Prosvjed liječnika ispred WHO-a Veliki prosvjed liječnika: ''Pandemija će završiti, ali ne postoji cjepivo protiv druge opasnosti koja nam prijeti'' Slika nije dostupna Predsjednik Svjetske banke: Ekonomija zemalja u razvoju u 2013. će rasti!

Najsiromašnije zemlje poput Angole, Burkine Faso i Afganistana su najzahvaćenije. Te zemlje su prije svega žrtve kakvoće vode i upotrebe goriva za pripremu hrane u stanovima što izaziva probleme dišnih puteva.

Zemlje u razvoju su žrtve tradicionalnih problema siromašnih zemalja kao i novih problema povezanih s okolišem, poput kardio-vaskularnih bolesti koje izaziva sjedilački način života, objašnjava Dr Maria Neira, direktorica odjela javnog zdravstva i okoliša u WHO.

Samo Kina i Indija gube 5 milijuna stanovnika svake godine zbog problema povezanih s okolišem.