Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poboljšanje zdravlja u zemljama u razvoju i tranziciji poput Indije i Rusije, sprečavaju bolesti povezane s njihovim zagađenim okolišem, pokazalo je istraživanje koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


Zdravstveni problemi koje izaziva nečista voda, zagađeni zrak ili stres na poslu i automobilski promet ubijaju svake godine 13 milijuna ljudi u svijetu, podsjetio je WHO na konferenciji za novinare u Ženevi. Poboljšanjem stanja okoliša broj tih žrtava mogao bi se smanjiti.

Vezani članci Tomislav Čorić Ćorić o mogućoj nadogradnji na elektrani Krško: "Na to Hrvatska neće gledati benevolentno" Ekobomba u blizini Samobora - 3 Država lijepi kazne, otpad se gomila, a mještani na mukama zbog najezde štetočina: "To nisu miševi, to su štakori - mačke". O svemu se oglasio i vlasnik prozvane tvrtke

Najsiromašnije zemlje poput Angole, Burkine Faso i Afganistana su najzahvaćenije. Te zemlje su prije svega žrtve kakvoće vode i upotrebe goriva za pripremu hrane u stanovima što izaziva probleme dišnih puteva.

Zemlje u razvoju su žrtve tradicionalnih problema siromašnih zemalja kao i novih problema povezanih s okolišem, poput kardio-vaskularnih bolesti koje izaziva sjedilački način života, objašnjava Dr Maria Neira, direktorica odjela javnog zdravstva i okoliša u WHO.

Samo Kina i Indija gube 5 milijuna stanovnika svake godine zbog problema povezanih s okolišem.