Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Alkohol i duhan opasniji su od nekih droga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici s Bristol University tvrde kakokonzumacija alkohola i duhana može imati teže posljedice za zdravlje nego uzimanje ecstasyja ili marihuane.

Istraživači stoga u časopisu The Lancet predlažu novu klasifikaciju štetnih supstanci koja bi bila utemeljena na njihovoj stvarnoj prijetnji društvu.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić, novinar Nove TV rekordna zapljena Kako je pala uigrana ekipa? "Ovo postrojenje teško da možete nabaviti na internetu ili obližnjoj trgovini" Nedaleko Zagreba otkriveno skladište s nekoliko tona ilegalnog duhana - 4 uhićena dvojica FOTO Kod Zagreba otkriveno skladište s gotovo osam tona ilegalnog duhana

Nova studija utemeljena na procjeni direktne štete za fizičko zdravlje, potencijala za izazivanje ovisnosti te negativnom društvenom utjecaju je pokazala da konzumacija duhana i alkohola spada među 10 najopasnijih navika.

U istraživanju su sudjelovali psihijatri specijalizirani za liječenje ovisnosti te policijski djelatnici medicinske struke.

Utvrđeno je da su najopasniji heroin i kokain, a slijede ih barbiturati te tzv. ulični metadon.

Na 5. mjestu je bio alkohol, duhan na 9., kanabis na 11., a pri dnu liste od 20 analiziranih supstanci je bio ecstasy.

Procjene pokazuju da je duhan barem dijelom odgovoran za 40% bolesti koje se liječe u britanskim bolnicama, dok je alkohol povezan s više od pola intervencija liječnika hitne službe. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene