Obavijesti Video Pretražite Navigacija

4.500 bolesnika moći će obaviti PET/CT na teret HZZO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novom Centru za pozitronsku emisijsku tomografiju, koji je nedavno otvoren u KB-u Sestara milosrdnica, godišnje će pretragu na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje moći obaviti 4.500 onkoloških bolesnika, kojima će ta pretraga biti potrebna na temelju liječničke indikacije, odlučilo je Upravno vijeće HZZO-a.

Cijena pretrage, koja omogućava detaljni slikovni uvid u tumorske stanice, a time i kvalitetniji način liječenja, iznosi 9.490 kuna ili oko 1.300 eura.

Pročitajte i ovo Pojačajte oprez u prometu! Pokrovitelj Osiguraj.me Pojačajte oprez u prometu: Najviše nesreća događa se na suhim kolnicima, i to u vrijeme putovanja s posla Provjereno istražilo poziv na besplatan ''zdravstveni pregled'' - 2 Ne nasjedajte! VIDEO Novinarka Provjerenog tajno snimila lažni zdravstveni pregled: Pogledajte savršeno osmišljenu prijevaru

Dosad su bolesnici na teret HZZO-a na tu pretragu išli u Madžarsku, Italiju i Austriju, a troškovi su dosezali 2.000 eura po pacijentu, rekao je direktor HZZO-a Većeslav Bergman na današnjoj konferenciji za novinare.

Lani je na PET/CT otišlo 450 bolesnika, što je bilo pet puta više nego 2005. godine.

Upravno vijeće uvrstilo je na osnovu listu lijekova za bolničku
primjenu lijek Ventavis, koji se primjenjuje za liječenje plućne
hipertenzije. Cijena lijeka iznosi 37.700 kuna po pacijentu.

Do registracije lijeka idursulfaza u Hrvatskoj, čiji je registracija u tijeku, HZZO je odobrio sredstava iz fonda skupih lijekova za
nabavku tog lijeka za dvoje djece s dijagnozom nasljednog poremećaja uzrokovanog nedostatkom enzima. Mjesečni troškovi lijeka za jedno dijete iznose 273.000 kuna, što je na godišnjoj razini više od tri milijuna kuna.

Osim dvoje djece koja ga već koriste, lijek će trebati još četvero djece s nasljednim poremećajem nedostatka enzima, no kod njih dijagnostički postupak još traje, ističu u Zavodu.

HZZO će ponovno raspisati natječaj za popunu zdravstene mreže ustanova u primarnoj zaštiti, koji će biti otvoren do kraja veljače iduće godine.

Prema podacima Zavoda, nedostaju 154 liječnika opće medicine, 84 pedijatra, 60 ginekologa i 285 stomatologa.

Najveći nedostatak liječnika je na području Slavonije, a u HZZO-u očekuju da će se mreža djelomično popuniti i po završetku specijalizacija. HZZO financira oko 600 specijalizacija, među ostalima 50 iz pedijatrije, 40 iz ginekologije itd.

Istodobno, HZZO će financirati pripravnički staž za 1.456
zdravstvenih djelatnika, koliko ih se javilo na raspisani natječaj. Pritom je 200 pripravničkih mjesta ostalo i dalje nepopunjeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene