Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisno

Znate li kako ispravno održavati automobil preko zime?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovih nekoliko savjeta pomoći će da vaš limeni ljubimac bude potpuno funkcionalan i u zimskim mjesecima.

Prvi je snijeg već pao, kolnici su mokri i skliski, zima je stigla. No, jeste li svoj automobil pripremili za zimu?

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika - 3 Nezadovoljni uvjetima Hrvatski poljoprivrednici spremni na novi veliki prosvjed: "Ako će ići oni, ići ćemo i mi"

1. Maknite lišće iz auta
Ukoliko ste parkirali ispod stabla i lišće vam je palo po autu, ne budite lijeni maknuti ga. Zaostalo lišće, naime, zadržava vodu i time potiče koroziju.

2. Zimske gume
Zimske gume imaju dublje brazde koje sprečavaju proklizavanje na snijegu, ali i napravljene su od posebnih materijala koji prijanjaju na površinu i manje se kližu od ljetnih guma. Vožnja na ljetnim gumama u zimskim mjesecima vrlo je opasna, stoga, ukoliko već niste, vrijeme je da nabavite zimske gume.

3. Provjerite brisače
Gume na brisačima imaju vijek trajanja od otprilike godinu dana, pa ukoliko su na vašem automobilu dotrajale, vrijeme je da ih zamijenite. Snijeg i led nije za iskušavanje starih brisača.

>> VIDEO Pogledajte zašto vam trebaju zimske gume!

4. Provjerite akumulator
Akumulator u zimskom razdoblju puno više radi i puno se više troši, osobito ako svoj automobil parkirate vani. Provjera ispravnosti akumulatora obično ne košta puno, a neki će vam automehaničari to učiniti i besplatno.

5. Antifriz
Prvo na što mnogi ljudi pomisle kad dođe zima jest upravo antifriz. Međutim, novijim automobilima on zapravo i ne treba, jer već imaju tekućinu koja može trajati i do 5 godina, koja služi istoj svrsi. Proučite knjižicu automobila, a ukoliko i dalje budete u sumnji, posavjetujte se sa svojim automehaničerem.

6. Provjerite tlak u gumama
Tlak u gumama snižava se kako se snižava i vanjska temperatura. 'Ispuhana' guma slabije će se držati na snijegu i vožnja na njima bit će opasnija, nego na provjerenim gumama.

7. Svjetla namažite voskom
Možda će vam se ovaj savjet učiniti čudnim, ali svaka zraka svjetla tijekom mračnih zimskih dana dobro će vam doći. Namažite auto-svjetla voskom, to će spriječiti inje da se uhvati za površinu stakla i ostane tamo, a i omogućit će vam bolju osvijetljenost ceste tijekom vožnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene