Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vožnja s ljetnim ravna samoubojstvu

VIDEO Pogledajte zašto vam trebaju zimske gume!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vožnja na ljetnim gumama ovih je dana ravna samoubojstvu, a zaustavni put automobila drastično se povećava. Pogledajte video!

Rulet na kotačima, takva je vožnja s ljetnim gumama u zimskim uvjetima. 'Ljetna guma po snijegu jednostavno nema nikakve šanse, najbitnije, produljuje se zaustavni put, što može biti opasno', kaže Siniša Tkalčević iz magazina AMS.

Pročitajte i ovo Prekoračenje brzine Dnevnik Nove TV pita Kako spriječiti prekoračenja brzine na cestama? Pogledajte rezultate glasanja Slika nije dostupna Nitko nije ozlijeđen Bio je prebrz i prežestok: Dvogodišnji dječak "ukrao" ključ pa vozio automobil 150 metara dok se nije zabio u stup

Kod temperature od minus 10 Celzijevih stupnjeva, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će automobil koji na kotačima ima zimske gume stati nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit će se nakon 62 metra, dok će sa zimskim gumama stati za 50 metara.

>> 'Kazne za neimanje zimske opreme su premale!'

Put kočenja ne brine mnoge vozače. Još su jedan snijeg dočekali nespremni. 'Ja sam malo zanemarila, ne radi financija, nego bilo je hladno. Danas se proljepšalo vrijeme pa ću danas to promijeniti', kaže vozačica Jelena. 'Teško se vozi, ne ide to. Ni u brijeg, ni pod brijeg, ne možeš stati', kaže vozač Josip.

U većini servisa gužva, najtraženija roba zimske su gume. 'Snijeg je kao i svake godine iznenadio ljude, koji ne želeći slušati ono što pognozeri govore, čekali su zadnji čas, sada kad je i mrvicu prekasno', kaže Mario Krajnc, voditelj servisa.

Osim što je gotovo nemoguća, vožnja na ljetnim gumama iznimno je opasna. Stručnjaci je uspoređuju s hodanjem po ledu. 'Svatko može probati izaći na snijeg u cipelama s glatkim džonom, pa neka proba hodati 2-3 metra. Upravo je takva razlika s autom koji ima zimske odnosno ljetne gume', kaže Tkalčević. Za zamjenu guma još nije kasno. Idući snijeg i prekrivene prometnice, dočekajte spremni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene