Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sat povijesti

Zgodno je znati: Evo kako su se razvijali indoeuropski jezici i gdje smo tu mi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karta je izrađena na temelju zaključaka evolucijskih biologa sa sveučilišta u Aucklandu.

Urednici Business Insidera objavili su zgodnu animaciju, kartu koja prikazuje kako su se razvijali i širili indoeuropski jezici.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Slika nije dostupna povoljna situacija Dobre vijesti za Hrvatsku: ECDC objavio novu koronakartu Europe

Za kartu su zaslužni evolucijski biolozi sa sveučilišta u Aucklandu na čelu s Quentinom Atkinsonom, koji su zanimljivu studiju izradili još u kolovozu 2012. godine.

Prema njihovim zaključcima, praočevi indoeuropskih jezika bili su anatolijski, iz kojih su potom s vremenom nastali baltoslavenski, odnosno indoiranski jezici.

VRHUNSKA ANIMACIJA Pogledajte kako se mijenjala Europa u zadnjih 1000 godina

Što se događalo zatim otkrit će vam animacija, no prije nego što je pogledate, svakako vam moramo reći još i to da se s njom ne slažu apsolutno svi stručnjaci.

Naime, nisu svi suglasni oko začetaka indoeuropskih jezika, pa treba istaknuti da je "anatolijskoj hipotezi" suprotstavljena "kurganska", prema kojoj su se prvi njima služili ljudi iz Pontskih stepa.    

Zato treba dopustiti da sljedeće 'drvo indoeuropskih jezika' možda ipak nije posve točno, ali ako karta i ima određenih mana (neka o tome sude buduće spoznaje), svejedno je vrijedi vidjeti jer u nastavku jasno otkriva kada je i kako došlo do 'jezičnog booma' u Europi i Aziji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene