Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muškarci iz afričkih zemalja se predstavljaju kao američki vojnici u inozemstvu i preko interneta izvlače novac od usamljenih žena.


'Online prevaranti se predstavljaju kao američki vojnici koji služe u inozemstvu i obećavajući ljubav i brak, od mnogobrojnih žena izvlače tisuće dolara', upozorava zapovjedništvo Odjela za istraživanje kriminala (CID) u američkoj vojsci. Posebni agenti tog odjela upozoravaju na mnogobrojne incidente u kojima su ženske žrtve ušle u 'romantične odnose' s 'američkim vojnicima', a onda su oni igrali na kartu njihovih osjećaja ili patriotizma i tako izvlačili novac, javlja Yahoonews.

Vezani članci Brutalan napad na dvije žene u Splitu - 3 Psihijatar o napadaču iz Splita: ''Ovo može ukazivati na osobu koja ima smanjenu inteligenciju" Čovjek s mobitelom Građanima masovno dolazi SMS s poveznicom na govornu poštu: "Javite starcima i svima starijima, jer bi mogli nasjesti na ovu glupost"

Chris Grey, glasnogovornik CID-a, kaže da ' prevaranti često koriste podatke o stvarnim vojnicima, uključujući njihova imena i rangove, a pronađu i fotografije vojnika na internetu te tako stvore svoj lažni identitet. Ti prevaranti obećavaju 'pravu ljubav, ali samo slome srca i isprazne bankovne račune', upozorava CID. Nakon što zarobe žrtvu u svoju zamku, kriminalci traže novac koji im je navodno potreban za kupnju povratne avionske karte ili stvari kao što je laptop.

'Ti počinitelji, često iz zemalja kao što su Gana, Angola ili Nigerija, su dobri u onome što rade i jako dobro poznaju američku kulturu', kaže Grey. Žene trebaju biti pažljive kada ih preko interneta kontaktira netko tko se predstavlja kao američki vojnik. 'Budite jako sumnjičave ako vas zamole za novac koji im je potreban za troškove puta ili poziva, pripreme vjenčanja ili troškove liječenja', upozorava SID u svom priopćenju.