Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Penje se po slapovima

VIDEO Riba koja 'planinari' po slapovima od 100 metara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako se popeti po skliskoj stijeni visine 100 metara, koja se nalazi posred vodopada, zna jedna havajska ribica.

Radi se o vrsti glavoča s Havaja, koja je razvila vrlo radikalan oblik prilagodbe za plivanje i kretanje po brzim vodenim tokovima. Naime, ta riba se mrijesti u slatkovodnim tokovima na Havajima pa je morala razviti način kako da je brze riječne struje ne odnesu nazad u more.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

>> U Jadranu ulovili dosad nezabilježenu vrstu ribe!

Glavoči inače imaju posebnu tehniku penjanja po stijenama brzaca, pomoću posebnog organa na trbuhu, koji usisavanjem stvara vakuum između njihovih tijela i skliske stijene te ih tako čvrsto drži pripijene za istu. Brzim migoljenjem tijela, te se ribe kreću naprijed te tako uspijevaju prepreke, prenosi popsci.com.

No glavoči koji pripadaju vrsti Sicyopterus, razvili su još ekonomičniju metodu za vertikalno penjanje, u kojoj koriste usta za dodatno pripijanje površini. Ti glavoči se više uopće ne moraju odvajati od stijene po kojoj se kreću sisanjem pa se mogu kretati i kroz najbrže potoke i najstrmije slapove, visoke i po 100 metara.

Razvoj navedene tehnike penjanja proučavao je tim znanstvenika iz Južne Karoline i Minnesote, a jedan od autora studije, Richard Blob, zaključio je kako je usna tehnika potekla od načina na koji se Sicyopterus vrsta glavoča hrani, a taj je da ustima usisavaju alge. 'Mećina riba mora jesti, no ne moraju se sve penjati', obrazložio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene