Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijedak događaj

VIDEO Procvjetao orijaški cvijet koji 'miriše' na raspadajući leš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Orijaški cvijet koji zaudara po trulom mesu, a potječe iz indonezijske prašume procvjetao je u botaničkom vrtu u Washingtonu, privukavši velik broj radoznalaca u američku prijestolnicu, izvijestila je ta ustanova u ponedjeljak.

Titan aurum, jedan od najvećih cvjetova na svijetu, počeo je cvjetati u nedjelju u washingtonskom botaničkom vrtu, a latice će mu ostati otvorene tek 24 do 48 sati.

Pročitajte i ovo Burza - 3 VREMENA JE MALO Wall Street pao: Još uvijek nema dogovora o najvišoj granici duga SAD-a Ilustracija U blizini Bijele kuće Tri osobe poginule nakon udara groma: "Drveće nije sigurni zaklon"

>> Pogledajte kako izgleda najveći i najsmrdljiviji cvijet na svijetu

'Cvijet se nedugo zatim ponovo sklapa', tumači ustanova koja izravno snima rast goleme biljke i mnoštvo turista koje privlači i sve prenosi na svojoj internetskoj stranici.

Cvijet je visok 2,4 metra, a zaudara po trulom mesu kako bi privukao oprašivače, zbog čega ga i zovu 'smrdljivi cvijet'. Njegovo vrijeme cvatnje ne može se unaprijed predvidjeti - moguće je svake godine i jednom u deset godina.

Ova vrsta je prvi put otkrivena 1878. Zadnji put je neki cvijet ove vrste u botaničkom vrtu u Washingtonu procvjetao 2007. U nedjelju su mnogi radoznali posjetitelji čekali u redu po sparnom i vrućem vremenu (35 Celzijevih stupnjeva) kako bi vidjeli i osjetili vonj famozne biljke.

'Ne zaudara baš toliko kako sam mislio', rekao je na Twitteru Robin, jedan od posjetitelja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene