Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Rusije stiže priča o projektu kojim je rekreirana legenda o 'Gospi od Orda špilje', duhu koji živi u najdužoj podvodnoj špilji na svijetu.


Projekt je pokrenuo 42-godišnji fotograf i redatelj Victor Lijaguškin, koji je čuo legendu o duhu koji obitava duboko u Orda špilji, podno planinskog masiva Ural.

Vezani članci Koronavirus u Rusiji Rusija priznala porast broja zaraženih, najavljuje ograničavanje kretanja: "Liječnici i bolnički kreveti su spremni" Luda Rusija Putin je mačji kašalj, objavljeni pravi razlozi zbog kojih se ljudi zapravo boje Rusije

>> VIDEO Ovakav performans još niste ni vidjeli ni čuli

Voda u toj špilji toliko je bistra, da pogled u njoj seže i do 50 metara, uz adekvatno osvjetljenje. Lijaguškin je za 'Gospu od Orda špilje' angažirao 37-godišnju Nataliju Avšenko, koja je bivša prvakinja u slobodnom ronjenju. Ona je pune tri minute držala dah u ledenoj vodi na samo 5 stupnjeva i dubini od 17 metara, pozirajući u bijeloj tradicionalnoj halji i nošnji, presvučenoj preko ronilačkog odijela.

Rekreiranje legende trajalo je dva dana. Izvan špilje, na otvorenom, temperatura je bila -40 stupnjeva, u špilji, nešto ugodnijih -23, a voda na 'hladnjak' temperaturi.

Avšenko nije bilo strah niti hladnoće, niti potencijalnih opasnosti. Za nju je doživljaj bio 'nevjerojatan, mističan i predivan', prenosi Daily Mail. 'Osjećala sam se kao Alisa u Zemlji Čudesa', rekla je Avšenko.

'Bio je to osjećaj kao da sam u prirodnoj katedrali. Mislila sam kako će biti mračno i zastrašujuće unutra, ali bilo je svijetla pa je sve bilo vidljivo. Unutra je osjećaj potpune tišine i harmonije. Bez ikakvih misli', opisala je bivša prvakinja u slobodnom ronjenju.

Ipak, neki iz ronilačkog tima fotografa nisu htjeli zaranjati na određene dane, jer bi osjećali kako im se oprema čudno ponaša u špilji. Unatoč tom strahu, uračunati su svi rizici i osigurana je maksimalna sigurnost za sve koji su sudjelovali u projektu. U priloženom videu možete vidjeti plod tog projekta. Jezovito i prelijepo. Oduzima dah.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook