Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veličine psa

Venezuela: Znanstvenici otkrili novu vrstu dinosaura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz pomoć kostiju starih 200 milijuna godina, znanstevnici u Venezueli otkrili su novu vrstu dinosaura koja je nekad hodala zemljom. Pretpostavlja se da su živjeli u doba trijasa, a bili su veliki poput prosječnog psa.

Nova je vrsta nazvana Laquintasaura Venezuela, budući da su ostaci pronađeni u La Quinta Formation u Venezueli. Znanstvenici tvrde da se radi o prvoj novoj vrsti dinosaura pronađenoj na području Južne Amerike.

Pročitajte i ovo Venezuela, vojnici (Foto: Schneyder MENDOZA / AFP) Oko crnog zlata Izbjegnut novi rat u svijetu: "Nećemo koristiti silu ni pod kojim okolnostima" Venezuela želi teritorij Gvajane - 5 Zveckanje oružjem Moguć rat, a Rusija i SAD već odabrali strane: "Nikada se nećemo pokoriti imperiju"

Stručnjaci vjeruju kako je novootkriveni dinosaur živio u doba trijasa te da su se kretali u manjim grupama, što ih čini prvim dinosaurima iz roda 'ornithischia' koji su imali socijalne kontakte. Po veličini kostiju koja doseže svega jedan metar, pretpostavlja se da su bili veličine prosječnog psa te su bili srodni sa stegosaurom i iguanodonom.

Danas bi možda hodali Zemljom: Dinosauri izumrli jer nisu imali sreće?

Analize fosila pokazuju kako su umrli između treće i dvanaeste godine života te da su hodali na dvjema stražnjim nogama. Hranili su se uglavnom biljem, ali njihovi zubi ipak sugeriraju da su se možda hranili kukcima ili drugim plijenom, piše The Independent.

Paleontolog Paul Barret rekao je kako je uvijek uzbuđeno otkriti nove vrste dinosaura, ali u ovom slučaju otkrili su mnoge iznenađujuće zanimljivosti. Ova je vrsta dinosaura živjela ubrzo nakon velikog izumiranja na kraju trijasa prije gotovo 201 milijun godina.

Profesor Marcelo Sánchez-Villagra, paleontolog na Sveučilištu u Zürichu, dodao je kako ova novootkrivena vrsta igra ključnu ulogu u našem razumijevanju evolucije, ne samo ove grupe dinosaura, već i dinosaura u cjelini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene