Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turiste u povijesnom djelu Sankt Peterburga dočekalo je neobično upozorenje - da ne diraju spomenike!


Naime, većina spomenika u gradu poprilično je uništena zbog turista koji ih iz praznovjerja dodiruju jer se nadaju kako će im donijeti sreću ili ih spasiti od velike nesreće.

Vezani članci Policija, ilustracija Skandal u Varaždinu: Na spomeniku žrtvama holokausta osvanuo kukasti križ i slovo 'U' Slika nije dostupna Spomen ploča partizanu

Poznato je kako su mnoge znamenitosti često na meti vandala koji ih oštećuju grafitima, no povijesni stručnjaci Sankt Peterburga vandalima su nazvali i turiste, koji dodirivanjem i trljanjem oštećuju spomenike poput krilatih lavova, jedne od najpoznatijih znamenitosti grada.

'Dva su problema: krila koje turisti stalno hvataju te tako grebu broncu, a drugi problem su grafiti koji se stalno pojavljuju', rekla je Yulia Loginova, direktorica muzeja. I turistički vodič počeo je upozoravati svoje grupe o takozvanom turističkom vandalizmu. Kaže, za sve su krivi njegovi neobrazovani kolege vodiči koji govore turistima da spomenik iz praznovjerja treba protrljati.

>> S groblja u Koelnu ukraden spomenik u sjećanje na Kristalnu noć

'Autobus s turistima stigne, svi izađu, vodič im kaže: ako protrljate slatke laviće po krilima, uvijek ćete biti bogati', rekao je Igor Voevodsky, turistički vodič. Neke urbane legende obećavaju sreću, druge kako će vas dodirivanje spomenika spasiti od utapanja ili nekih drugih nesreća. Ovaj vodič svojoj je grupi objasnio besmislenost praznovjerja.

'Morate se primiti za lijevi ili desni zub, staviti ruku u usta, a stopalo na njegovu šapu i zaželjeti neku glupu želju, onda će vam se zasigurno želja ostvariti', kaže Voevodsky. Stalno trljanje slavnih spomenika oštetilo je većinu njih.

'Čak je i metal oštećen tako da kiša pada po njemu, a zimi se zaledi i vrlo lako se može slomiti', rekao je Voevodsky. Kako točno će stučnjaci i čelnici grada zabraniti turistima da ispune svoje praznovjerne želje nije jasno. Znakovi koje su do sada postavljali baš i nisu donijeli neki efekt.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.