Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Težak 750 kilograma

S groblja u Koelnu ukraden spomenik u sjećanje na Kristalnu noć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spomenik težak 750 kilograma, podignut u znak sjećanja na Kristalnu noć, ukraden je sa židovskog groblja u Koelnu.

Spomenik je ukraden manje od tjedan dana nakon što je obilježena 72. godišnjica 'noći slomljenog stakla', objavili su izraelski mediji navodeći da njemačka policija još istražuje radi li se o antisemitskom djelu ili nekom drugom zločinu.

Pročitajte i ovo Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima Skrnavljenje erdutskog groblja - 3 Nečuveni vandalizam FOTO Policija otkrila tko je uništio groblje u Slavoniji: Rezultat istrage je za neke šokantan, za neke i tužan

Lopovi su provalili na groblje u nedjelju navečer, odvojili težak spomenik od postolja, ukrcali ga na vozilo i odvezli, objavila je njemačka policija.

Židovska zajednica u Koelnu objavila je priopćenje u kojem ističe 'veliku zabrinutost zbog tog nečuvenog čina', te poziva stanovnike grada da pomognu u traženju brončanog spomenika. Židovska zajednica obećala je i nagradu u visini od 4 tisuće eura za pomoć u pronalaženju spomenika.

Ritualni predmet

Spomenik, visok 2,8 metara i širok 1,2 metra, predstavlja ritualne predmete koji su spremljeni i zakopani 10. studenoga 1938., odmah nakon Kristalne noći. Ti predmeti slučajno su pronađeni 1978. godine tijekom građevinskih radova i naknadno su pokopani prema židovskoj tradiciji na groblju.

>> Obilježena 70. godišnjica 'Kristalne noći'

Spomenik je djelo kipara Franza Lipenskog i prikazuje šest Davidovih zvijezda, dvije Tore i menoru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene