Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neobičan fenomen navodno je snimljen i kamerom.


Mnogi Kinezi s područja Jiangxija i Foshana ostali su, tvrde, zabezeknuti kad su na nebu iznad sebe ugledali visoke zgrade kako se uzdižu iz oblaka. Očevici vjeruju da su na minutu-dvije posvjedočili paralelnom svemiru, no stručnjaci za vremenske prilike smiruju strasti te tvrde da je bila riječ o optičkoj iluziji, odnosno fatamorgani, prenosi Daily Mail.

Vezani članci Jan Hecker i Angela Merkel Njemački veleposlanik u Kini umro dva tjedna nakon stupanja na dužnost: "Prošlog tjedna činio se sretno i dobro" Pisanje testa Imaju dobar razlog: Zabranili su sve ispite za učenike od 6 i 7 godina

Fatamorgana se često vidi u pustinjama i tropskim krajevima (refleksija svjetlosti neba daje dojam jezera koje "bježi" kako se približavamo) i na moru (osobito u tjesnacu između Messine i Kalabrije; u pučkom se vjerovanju pripisivala djelovanju vile Morgane; legendu su na južnu Siciliju donijeli Normani). Zbog istoga uzroka vide se predmeti na moru (npr. brodovi) uzdignuti.

POGLED U ZVIJEZDE Gradi se najveći teleskop za otkrivanje izvanzemaljskog života

Izaziva je povijanje svjetla koje prolazi između prijelaza slojeva hladnijeg i toplijeg zraka te različite gustoće. Sve to skupa izaziva zagrijavanje atmosfere od strane sunca, a to posebno dolazi do izražaja na gore navedenim područjima.

Ljudski mozak pretpostavlja da svjetlo putuje ravno, tako da kad se iskrivi, naš mozak misli da je objekt koji se prikaže tamo gdje bio da svjetlo putuje ravno i da nije došlo do njegove distorzije, ali on to zapravo nije.

U slučaju sa snimke, svjetlo koje se reflektiralo s udaljenih neobdera, iskrivilo se nadolje, kako prolazi kroz hladniji i gušći zrak. Zbog toga se tisućama Kineza 'ukazao' grad u oblacima.

Neznanstvena objašnjenja

Nakon ovog objašnjenja, vode putevi u teorije zavjera, mistiku i generalno rečeno, bilo što nevezano za znanstveno relevantno objašnjenje.

Jedna od teorija je da se radi o supertajnom projektu NASA-e "Blue Beam", kojom ta svemirska agencija jednog dana planira simulirati invaziju izvanzemaljaca na Zemlju ili povratak Isusa Krista putem hologramskih projekcija. Problem je što se to dosad najvavljivalo kao "siguran" događaj još 1983. 1996. i 2000. godine.

Na kraju se još i pretpostavlja da su Kinezi testirali svoju holografsku tehnologiju iznad gusto naseljenog područja - samo da bi vidjeli golemu reakciju javnosti.

Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook