Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zid Hrvatskih željeznica u zagrebačkoj Branimirovoj ulici od danas ima novo ruho.


Krase ga djela umjetnika koji su pobijedili na natječaju. Natjecalo ih se više od 100, a priliku za oslikavanje ih je dobilo više od 60. Prvi je to projekt Muzeja ulične umjetnosti. Ulična umjetnost ili street art nastaje na javnim površinama. Najpopularnije tehnike su ispisi, crteži, šablone ili naljepnice. Andrea Resner jedna je od 64 sretnika čiji će rad krasiti zid u zagrebačkoj Branimirovoj ulici. Oduševljenje ne krije, a u tijeku je priprema za lica koja će slikati. 'Sprejevima i fasadnim bojama neka raznobojna lica tako da bude veselo i šareno', rekla je Resner iz Split. Apstrakni rad, kombinacija geometrijske apstrakcije i akcijskog slikarstva djelo je Spartaka Dulića. Boja plava.

Vezani članci Slika nije dostupna Počele su pripreme za rušenje objekata na tržnici u Branimirovoj Slika nije dostupna Bandić o 'kulturocidu u centru grada': O rušenju zida s grafitima pitajte HŽ

'Ona je onako boja nadrealizma, nadrealistička neka boja, a i moji radovi imaju tu neku ja bi ih nazvao nadrealistični street art', rekao je Spartak Dulić iz Subotice. Bit će i poznatih umjetničkih djela. 'Rekonstrukcija Sikstinske kapele, jedne scene iz Sikstinske kapele od Michelangela iz Rima', kaže Stipan Tadić iz Zagreba. Zdenka Radovanovića inspirirala je priča o talijanskom slikaru Mimi Rotelli. Šetao je ulicama i uvidio da se fantastične stvari događaju po zidovima i plakatima. 'Tako je on povukao ovako, ovako i dobio dolje sliku fantastične slučajnosti koje su se stvarale. Eto, tako i ja želim iskoristiti ovo dolje od kolega prije što su prije radili', kaže Radovanović.

Novi doprinos umjetnosti ponovno će dati Ivan Fiolić. Poznat po sklulpturi Bruca Leeja. 'Pazi, bijela boja za početak, pa ćemo vidjeti što na to, da očistim zid', kaže Filić. Branimirova ulica nije slučajno odabrana. Oslikavana je već dva puta- za vrijeme Univerzijade i 1999. Odabir sudionika nije bio lagan. U žiriju je bilo 6 članova. Tako da je sigurno- ovaj zid ukrašavaju najbolji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju