Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pomorcima se ideja ne sviđa. Tvrde kako nitko ne može zamijeniti oči i uši profesionalnih pomoraca.


Rolls Royce želi izgraditi divovski brod koji će oceane prelaziti bez ljudske posade, a kojim će se upravljati daljinskim. Razvoj broda započet je prošle godine.

Vezani članci Poziv Domagoja Mikića Nova rubrika Dnevnika Nove TV: Gledatelji će moći vidjeti rasplete najšokantnijih spašavanja i potraga Pomorci (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) USKOK podignuo optužnice protiv pomoraca: Sumnja se u neistinito upisivanje plovidbenog staža

Bespilotni brod radit će pomoću GPS-a kako bi se lakše, sigurnije i jefitinije teret prevozio do njegove destinacije. Kako je jedan računovođa i konzultant objasnio za Bloomberg, troškovi za posadu na nekom velikom kontejnerskom brodu čine 44 posto ukupnih poslovnih rashoda.

Ovo je BUDUĆNOST europskog putničkog zrakoplovstva!

Naravno, sindikati ideju preziru. 'To ne može i nikad neće zamijeniti oči, uši i misaone procese profesionalnih pomoraca. Ljudski element ključan je u trenucima kada dođe do kvara strojeva ili neočekivane i nagle promjene uvjeta', rekao je pomorac Dave Heindel i dodao kako je lako zamisliti i opasnosti koje će ovakav brod predstavljati za okoliš.

Iz Rolls Roycea pak tvrde da će ovakvi brodovi biti sigurniji, jeftini i manje štetni. Mogli bi biti raspoređeni u područjima kao što je Baltičko more.

'Tehnologija je na razini koja može ovo omogućiti. Društvo se kreće u tom smjeru. Ako želimo nešto ovakvo, vrijeme je da se krene', rekao je Oscar Levander, potpredsjednik tvrtke.

Europska unija s 3,5 milijuna eura financira studiju pod nazivom Pomorska bespilotna navigacija. Istraživači pripremaju prototip za probne polovidbe na temelju kojih će procijeniti troškove i koristi, a trebao bi biti završen iduće godine. Bazirat će se na GPS sustavu koji bi trebao spriječiti skretanje brodova s putanje, kao i održavati sigurnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju