Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako govorimo da imam određen broj godina, u brojnim slučajevima mozak je daleko stariji ili pak mlađi nego što mislimo. Riješite test i doznajte kako vi stojite.


Kako bi se što lakše borili s demencijom, valja prvo otkriti tko u sebi nosi potencijal da oboli od ove bolesti. Stoga će britansko javno zdravstvo testirati sredovječne pacijente kako bi otkrili 'dob njihova mozga' i u skladu s rezultatima testa, svakome posebno preporučili zdravije navike, piše Mirror.

Vezani članci Slika nije dostupna POTVRDILA ZNANOST Tko se bolje snalazi u prostoru? Slika nije dostupna Razbijen mit o križaljkama!

Sličan je test već osmislio dr. Vincent Fortanasce, profesor neurologije na Sveučilištu Southern California, Iako ovaj test neće dijagnosticirati demenciju, može ukazati na 'godine' koje ima vaš mozak te istaknuti potencijalne probleme.

Zbogom laganju - Znanstvenici dokučili kako iz mozga izvući bilo kakvu informaciju!

Na svako pitanje odgovorite sa da ili ne.

1. Noću spavam sedam i više sati.
2. Svakodnevno pojedem pet ili više komada voća i povrća visokim antioksidantima (citrusi, zelene paprike, špinat, brokula, jabuke, rajčice, kelj)
3. Dnevno jedem najmanje jedan obrok borovnica, malina ili kupina.
4. Najmanje tri puta tjedno jedem pečenu ribu bogatu omega-3 mastima (kao što su losos i skuša)
5. Najmanje pet puta dnevno konzumiram zamjene za riblja ulja bogata omega 3 masnim kiselinama ili ulje lana.
6. S dnevnim unosom vitamina dobivam i folnu kiselinu.
7. Svakodnevno uzimam malu dozu aspirina za kojeg su istraživanja pokazala da može usporiti odumiranje moždanih stanica.
8. Pijem crveno vino ili sok grejpa najmanje pet puta tjedno.
9. Vježbam gotovo svaki dan najmanje 30 minuta dnevno.
10. Najmanje pet puta tjedno čitam izazovne knjige, rješavam križaljke ili sudoku, ili se uključujem u aktivnosti za koje je potrebno učenje, pamćenje, analiza ili rješavanje problema.
11. Moja kolesterol je ispod 5 mmol/l
12. Moj LDL (loš kolesterol), koji smanjuje protok krvi u mozak je manji od 3mmol/l
13. Imam 'dugovječne gene'. Pojedini članovi moje obitelji živjeli su 80 i više godina bez gubitka pamćenja.
14. Nisam pretio.
15. Hranim se mediteranskom kuhinjom (puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, oraha, lješnjaka, sjemenki, maslinovog ulja, malo crvenog mesa).
16. Umjesto maslaca i margarina koristim maslinovo ulje.
17. Nikada nisam pušio cigarete.
18. Imam normalan krvni tlak.
19. Nemam dijabetes.
20. Nemam metabolički sindrom (skupina metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak.)
21. Nemam poremećaj spavanja, ako što je hrkanje, neliječenu nesanicu ili opstruktivnu apneju.
22. Nekontrolirane dnevne stresne situacije mi nisu problem.
23. Imam jaku skupinu podrške i uživam u mnogi aktivnostima sa svojim prijateljima, kolegama i obitelji.
24. Nemam problem s kratkoročnom ili dugoročnom memoriji.
25. Spreman sam spriječiti Alzheimerovu bolest i učinit ću sve što treba.

Prebrojite na koliko ste pitanja odgovorili sa da

23-25 - Oduzmite 15 godina od svoje kronološke dobi i dobili ste broj godina kojeg ima vaš mozak. Ako se nešto drastično ne promjeni, imate izrazito mali rizik da ćete oboljeti od Alzheimerove bolesti.

20-22 - Oduzmite 10 godina od svoje kronološke dobi i dobit ćete stvarnu dob svojih godina. obratite pažnju na pitanja na koja ste odgovorili s ne i pokušajte promijeniti ta ponašanja

15-19 - Dob vašeg mozga jednak je vašoj kronološkoj dobi. Mogli biste biti u rizičnoj skupini i oboljet od demencije. Promijenite neke svoje navike.

12-14 - Dodajte pet godina svojoj kronološkoj dobi i toliko je star vaš mozak. Spadate u rizičnu skupinu i ukoliko ne promijenite navike postoji vjerojatnost da ćete oboljeti od Alzheimera. Posjetite liječnika i razgovarajte s njim o ovom problemu.

0-11 - Dodajte 10 godina svojoj kronološkoj dobi - toliko je star vaš mozak. Pođite liječniku i razgovarajte o tome kako da se nosite s ovim problemom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju