Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedan milijune eura

Pronašli raritet na buvljaku: 'Kad sam otvorio kutiju, zastao mi je dah!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljenici Reinhold i Bärbel Hoffman na poznatom su buvljaku u njemačkom Dresdenu pronašli pravi raritet. Iako se naizgled radi o običnom komadiću papira, on bi im mogao zauvijek promijeniti život.

Naime, tijekom posjeta buvljaku u Dresdenu, umirovljenica je Bärbel Hoffman za 20 eura kupila dva kilograma starih poštanskih markica. Njezin je suprug Reinhold jednoga dana odlučio pogledati što se sve nalazi u toj kutiji s markicama i pronašao pravo blago. 'Kad sam otvorio kutiju zastao mi je dah!', kazao je Reinhold.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priznanje Zagrebu Zgrada Hrvatske pošte dobila mjesto na austrijskoj markici Slika nije dostupna Prvi Zagrebački oldtimer sajam 'Stari motori su kao žene, što im više ljubavi daš, više dobiješ natrag'

Pogled mu je, kaže, pao na jednu staru i već isprljanu markicu. Radi se. izgleda, o iznimnom raritetu, 'One Cent Blue' markici, koja potječe iz 1861. godine i prikazuje portret Benjamina Franklina. 'Odmah sam počeo istraživati, listati stručnu literaturu i kataloge. Ovakvih je markica tiskano samo 3100, a bile su u opticaju do 1867. godine', objašnjava umirovljenik, a piše Bild.

Ono što njegovu markicu čini posebnom žig je koji se nalazi s njezine stražnje strane. Obzirom da u svijetu postoji još samo jedan primjerak ove markice, koji se nalazi u Poštanskom muzeju u New Yorku, njezina bi vrijednost mogla doseći čak 2,5 milijuna eura!

>> KLIK koji vam možda promijeni dan!

Međutim, kako bi se potvrdila autentičnost, par mora markicu odnijeti u New York, kako bi se usporedila s originalom. Najpoznatiji trgovac rijetkim poštanskim markicama, Craig Selig ne sumnja u autentičnost ovoga primjerka. 'Mnogo toga dokazuje da se doista radi o rijetkoj markici, ali jedini koji to mogu potvrditi jesu stručnjaci iz 'Philatelic Foundationa' u New Yorku. Markica se, dakle, mora odnijeti tamo', kaže Selig.

Ono što paru predstavlja problem malena je mirovina. 'Imam samo 600 eura mirovine, a time ne mogu pokriti troškove avionske karte i dokazivanja autentičnosti moje markice', kaže Reinhold. Par stoga traži sponzora. 'Ne želimo da nam itko bilo što poklanja, pa ćemo kao zalog dati naš album s poštanskim markicama, koji je vrijedan 20 tisuća eura', poručuju umirovljenici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene