Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stara zgrada glavne pošte u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici iz 1904. godine prikazana je na prigodnoj poštanskoj marki koju je izdala pošta u Austriji i tako ugodno iznenadila sve hrvatske filateliste.


Poštanska marka 'Zagreb' nominalne je vrijednosti 0,70 eura i na njoj je prikazana 108 godina stara zgrada glavne pošte u Jurišićevoj ulici (useljene 23. kolovoza 1904. godine), ispred koje vozi tramvaj i konjska zaprega, a plinska lanterna govori kakva je tada bila javna rasvjeta.

Marku je izradio prof. Adolf Tuma, a tiskana je u tehnici ofseta u nakladi od 400.000 primjeraka. Prvog dana izdanja u glavnoj bečkoj pošti 1010 WIEN u uporabi je bio prigodni žig istog motiva.

Vezani članci Prosvjed u Zagrebu pod nazivom Krik za slobodu - 1 Šetali bez maski i razmaka: Tisuće u Zagrebu prosvjedovale protiv mjera, stožera i cijepljenja Ivan Čulo, predjsednik uprave Hrvatske pošte Paketi i pošiljke kasne, predsjednik Uprave Hrvatske pošte otkrio zašto: "20 posto ljudi nam je izvan stroja"

>> Kada ste zadnji put napisali čestitku?

Austrijska pošta pripremila je marku Zagreba i u srebru, čistoće 999,0, veličine 20x26 milimetara, debljine 0,1 milimetar. Srebna marka je dostupna u ekskluzivnoj kolekciji 'Numiphilum' broj 20 u ograničenoj nakladi. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.