Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Homo rudolfensis

Potvrđeno otkriće nove ljudske vrste!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fosili pronađeni na sjeveru Kenije pokazuju kako je prije dva milijuna godina ondje živjela neka druga ljuska vrsta, otkrili su znanstvenici.

Istraživanja otkrivaju kako su u Africi živjele najmanje tri različite ljudske vrste. Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu Nature, antropolozi su otkrili tri ljudska fosila, kosti lica i čeljsuti sa zubima, stare izmeđi 1,78 i 1,95 milijuna godina.

Ovo otkriće potvrđuje teoriju da je lubanja koja je pronađena 1972. godine pripada posebnoj ljudskoj vrsti poznatijoj kao Homo rudolfensis. Ljubanja se znatno razlikuje od ostalih budući da ima velik mozak i plosnato lice.

>> Novi dokazi o Homo sapiensu

No, 40 godina lubanja je bila jedini uzorak te vrste pa nije bilo moguće reći pripada li nekoj novoj vrsti ili već poznatoj. No, otkrićem novih fosila, znanstvenici sada mogu reći više o vrsti Homo rudolfensis te zaključiti kako se radi o potpunoj novoj ljudskoj vrsti koja je prije dva milijuna godina živjela s drugim poznatim ljudima.

Znanstvenici su godinama bili uvjereni kako je najstariji poznati ljudski predak bio Homo erectus koji je živio prije 1,8 milijuna godina, no prije 50 godina otkrivena je primitivnija vrsta ljudi nazvana Homo habilis koja je živjela u vrijeme Homo erectusa. No, sada postoji mogućnost da je zajedno s njim postojao i Homo rudolfensis koji je bio još i stariji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene